Grupul Parlamentar Popular European (GPPE) a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă de modificare a Codului Educației, prin care propune să se mărească șansele pentru absolvenții de liceu de a susține examenul de bacalaureat, informează Provincial.
Vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a menționat că, conform legii, toți absolvenții pot susține examenul da bacalaureat după terminarea studiilor, apoi este sesiunea repetată și după aceea, dacă nu au susținut examenul, trebuie să aștepte un an de zile.
„Noi am considerat că, acest termen de un an de zile este nejustificat, e o perioadă destul de lungă pentru absolvenții de licee, se pot schimba multe lucruri și nu ar fi corect ca după 12 ani, absolvenții să rămână fără un document de studii. Am propus ca să avem două sesiuni suplimentare în care absolvenții de liceu care nu au susținut examenul de bacalaureat să poată da acest examen, să nu aștepte un an de zile. Nu avem încă termenii stabiliți, pentru că am lăsat ca lucrul acesta să fie stabilit de către Ministerul Educației, dar considerăm absolut necesar să le oferim tinerilor această posibilitate. În felul acesta le oferim șanse mai mari pentru viitor ca ei să meargă la studii. Sunt deseori motive absolut obiective de ce un absolvent de liceu nu a susținut examenul, de aceea considerăm această inițiativă binevenită pentru toți absolvenții de liceu”, a precizat Ghilețchi.
Potrivit lui, Grupul parlamentar a propus ca să fie achitată o taxă pentru aceste examene repetate. „Dar această taxă se referă propriu-zis la cea de organizare a unei sesiuni de bacalaureat. Urmează ca Ministerul să elaboreze un regulament, după care să vedem cum el poate fi pus în aplicare”, a mai spus Ghilețchi.
Dina Roșca