Azi, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) lansează un proiect în cadrul căruia va fi elaborat un studiu privind impactul curent și viitor al construcțiilor hidroenergetice de pe râul Nistru.
Proiectul este finanțat de Guvernul Suediei, se va desfășura în perioada 2018-2019 și are un buget de apr. 550.000 USD.
Studiul va fi elaborat până la finele lui 2019 și le va oferi autorităților din Republica Moldova date actuale bazate pe dovezi despre potențialul impactului de mediu și socio-economic al construcțiilor hidroenergetice.
Proiectul mai prevede elaborarea unei noi metodologii de estimare a eventualelor prejudicii asupra ecosistemelor acvatice, care urmează a fi aprobată de Guvernul Republicii Moldova. Experții vor instrui autoritățile pentru a utiliza respectiva metodologie.
Societatea civilă va fi informată pentru a spori gradul de conștientizare față de subiectul securității resurselor acvatice. Organizațiile non-guvernamentale (ONG-urile) vor fi încurajate să participe la managementul bazinului râului Nistru.
Astfel, proiectul va contribui la consolidarea capacităților de negociere a Comisiei privind utilizarea stabilă şi protecția fluviului Nistru, din care fac parte 19 reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale şi locale, instituțiilor științifice şi non-guvernamentale de mediu. Comisia a fost creată în baza Acordului dintre Ucraina şi Republica Moldova privind colaborarea în domeniul protecţiei mediului şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, care a fost semnat de ambele părţi la Roma în anul 2012.
Dina Roșca