Municipiul Ungheni a marcat astăzi simbolurile oficiale – Drapelul şi Stema de Stat, scrie unghiul.com.
Pe Piaţa Independenţei s-a desfăşurat o ceremonie la care au participat autorităţile locale, profesori și elevi ai instituțiilor de învățămînt, reprezentanți ai instituțiilor publice și întreprinderilor din oraș.
Mitingul consacrat celei de-a 28-a aniversare a Zilei Drapelului a fost deschis oficial de către viceprimarul Eduard Balan. În discursul său, dânsul i-a îndemnat pe ungheneni: „Să fim mîndri că suntem moldoveni, să fim conştienţi de sacrificiile făcute de predecesorii noştri pentru a apăra şi impune cele trei culori ale naţiei noastre. Să milităm pentru simbolurile noastre, pentru că acestea ne asigură identitatea şi ne dau sentimentul că aparţinem acestor locuri”.
Cnculul Biroului Consular al României în Ungheni, Petru Lițiu, în discursușl său a menționat respectul, care-l datorează acesta din numele sau, dar și al biroului în fața drapelului Republicii Moldova: „Acesta este simbolul unui trecut glorios începând cu Ștefan ce Mare, care a domnit peste întreaga provincie a Moldovei de la Carpați și până la Nistru. Pe atunci eram uniți. Dacă privim culorile drapelului Republicii Moldova vom regăsi culorile drapelului României, ceea ce înseamnă că odată am fost uniți sub pânzele aceluiași drapel. Suntem uniți și acum prin faptul că avem aceeași cultură, limbă și tradiții. Mai mult decât atât, foarte mulți moldoveni și-au redobândit cetățenia română, foarte mulți moldoveni se bucură de susținerea statului rămân mai ales în ceea ce privește ajutorul acordat pentru ridicarea nivelului de bunăstare a oamenilor de la sate, pentru ridicarea nivelului din învățământ și sănătate, pentru aducerea Moldovei la standardele Uniunii Europene, ba chiar pentru susținerea parcursul european al Republicii Moldova” a conchis consulul.
Ziua Drapelului de Stat este marcată în Republica Moldova începând cu anul 2010. Tricolorul a fost desemnat ca drapel oficial al Republicii Moldova de primul Parlament pe 27 aprilie 1990.
Dina Roșca