Parohul Bisericii Ghidighici, Maxim Melinti, în cadrul unei postări pe o rețea de socializare, a vorbit despre postul copiilor și totodată a oferit 10 sfaturi pentru ei, informează Provincial.
Vă invităm mai jos că citiți sfaturile preotului:
1. Postul este școala faptelor și gândurilor bune. În aceasta perioada dăm start lucrurilor și acțiunilor frumoase, care vor avea continuitate și după finisarea postului.
2. Biserica nu a fixat vârsta de când copiii vor posti. Cunoaștem că copiii la vârsta preșcolară nu postesc. De exemplu, la noi acasă se întâmplă, că baiatul mânca la grădinița sau la școala ceea ce avea la masă, iar seara luam împreună cina de post.
3. Biserica nu a fixat nici durata postului pentru copiii. Așa că copilul poate posti de la 2-3 zile până la o săptămână.
4. Copiii ar putea să meargă împreună cu părinții la Biserica, deoarece în aceasta perioada au loc slujbe mai speciale, care prin solemnitatea lor vor lăsa amintiri pozitive despre Post. Neapărat să mergeți împreună să primiți împărtășanie, nu separat, ca copilul să vadă că familia lor este unită și acasă și în Casa Domnului.
5. Învțăți copiii să spună rugăciune dimineața, seara înainte de culcare, înainte și după masă. Explicați că prin rugăciune noi comunicăm cu Dumnezeu și demonstrăm recunoștință pentru tot ceea ce ne dă zilnic.
6. Dacă copilul ește de vârsta gimnazială, părinții pot stabili împreună cu copilul ce anume vor exclude din meniu, după preferință sau conștiința copilului.
7. Călugării apuseni aveau expresia: Ora et labora (Rugăciunea și munca). Așa că încurajați copilul să facă ceva prin casă: curat în dormitor, să spele veselă, etc.
8. Postul copiilor poate să se manifeste și prin reducerea timpului care petrec ei în fața calculatorului sau televizorului, încoluind cu lectură.
9. Aș recomanda părinților să nu forțeze la postirea și să nu limiteze perioada postului doar la excluderea unor alimente, ci prin amplificarea practicilor evanghelice: lectura din Mica Biblia, vizionarea desenelor animate tematice, faptele bune etc.
10. Nu este păcat mare, dacă copilul a mâncat o ciocolată sau o bomboană, mai mare păcat este dacă a mâncat-o singur, pe ascuns și nu a împărțit-o cu colegi de clasă!
Dina Roșca