Producerea sforii pentru legatul (palisarea) viței de vie și legumelor îi aduce perspective promițătoare unui tânăr antreprenor din Tiraspol. Datorită tehnologiei inovative utilizate de producător, sfoara este sută la sută ecologică.
Mai mult, la sfârșitul sezonului agricol se risipește la o simplă atingere și se descompune în sol, scutind agricultorii de munci suplimentare. Afacerea a fost lansată cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.
Andrei Climenco este inginer de profesie, iar ideea de a se lansa în business i-a venit după o discuție cu un fost angajat al uzinei metalurgice, unde pe timpuri se producea sfoară pentru agricultură. A muncit aproape un an la elaborarea planului de afaceri, perioadă în care a studiat tehnologia de producere și posibilele pieți de desfacere.
Ca să obțină finanțarea de care avea nevoie, a participat la un concurs de granturi pentru tinerii de pe ambele maluri ale Nistrului. Cu banii obținuți – 9.000 de euro, a procurat materia primă și utilajele de care avea nevoie. Cu eforturi proprii a reparat și modernizat câteva strunguri la care muncesc cinci angajați.
Sfoara pe care o produce este fabricată dintr-un fir de metal prelucrat la o anumită temperatură și acoperit cu hârtie din celuloză. La sfârșitul sezonului agricol aceasta se descompune și se risipește în sol, fără de a fi nevoie ca muncitorii să taie fiecare fir de legat. Toate materialele utilizate în producere sunt biodegradabile și contribuie la fertilizarea solului, afirmă producătorul. Fermierii procură sfoara în set cu un dispozitiv de import, care face nod din sfoară preț de câteva secunde.
Andrei Climenco susține că la moment este singurul producător de sfoară metalică biodegradabilă din regiune. Din acest motiv, el este convins că afacerea pe care o are e cu bătaie lungă. „Sfoara este utilizată nu doar la legatul viței de vie, a legumelor și pomilor mici, dar și a plantelor de seră sau celor de cameră”, spune antreprenorul. Tot ce produce întreprinderea este vândut la piețele agricole din stânga Nistrului, dar și marilor producători de struguri.
La distanța de aproape doi ani de la lansarea afacerii, tânărul antreprenor afirmă că și-a îndeplinit obiectivul și că nu se oprește aici. Pe viitor își propune să ajungă și pe piețile din Chișinău și centre raionale, precum și la agricultorii din afara țării. Pentru a-și promova marfa, participă la majoritatea expozițiilor specializate care au loc la Chișinău. În paralel, continuă să își dezvolte afacerea. Andrei intenționează să producă propriul dispozitiv pentru înnodarea sforilor.
Andrei Climenco este unul din cei peste 70 de tineri de pe ambele maluri ale râului Nistru care au obținut granturi europene în valoare de până la 13.500 de euro pentru a-și crea sau dezvolta o afacere. Mai mult, tinerii au beneficiat și de serviciile unor consultanți personali care, timp de 14 luni, i-au ajutat să-și gestioneze cât mai eficient businessul. Și pentru că unul din scopurile proiectului este de a deschide punți de comunicare între tinerii antreprenori de pe ambele maluri ale râului Nistru, Andrei susține că a reușit să stabilească legături de colaborare cu mai mulți participanți la proiect.
Dina Roșca