La Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în cadrul unei ședințe a fost lansat proiectului „Studiul impactului social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean (CHE)”, susţinut de Ambasada Suediei în Moldova şi implementat de către PNUD.
„Suedia acordă suport în elaborarea studiului pentru a aduce claritate în problema cu referire la impactul Complexului Hidroenergetic Nistrean asupra populației şi sperăm să ofere un suport Guvernului în luarea deciziilor şi procesul negocierilor cu partea ucraineană” a menţionat în mesajul său, şeful Secţiei Cooperare pentru Dezvoltare din cadrul Ambasadei Suediei în Moldova Adam Amberg.
Echipa de implementare a proiectului a prezentat esența şi scopul proiectului. Astfel, rezultatele scontate ale proiectului sunt: elaborarea unui studiu detaliat cu privire la impacturile curente și potențiale de mediu și social-economice pe teritoriul Republicii Moldova, care rezultă din funcționarea hidrocentralelor pe râul Nistru elaborat și constatările publicate; consolidarea capacitățile echipei de negociere din țara noastră și sporirea conștientizării publice și creșterea gradului de transparență în gestionării transfrontalieră a râului Nistru.
Participanții la ședință, membrii ai Comitetului de Supraveghere al proiectului au abordat principalele așteptări de la Studiu, precum și momentele organizaționale care să asigure bună implementare a proiectului.
O atenție deosebită a fost acordată necesității de elaborarea a unei metodologii de evaluare a daunelor provocate, care urmează să fie inclusă în Acordul de asigurare a funcționării CHE și să servească drept temei pentru compensațiile cerute în urma potențialelor efecte dăunătoare.
„Un document cu argumentări ştiinţifice privind impactul funcţionării CHE Nistrean este foarte important pentru continuarea negocierilor purtate cu partea ucraineană şi totodată în procesul de elaborare a Studiului urmează să fie consolidate capacităţile naţionale în buna gestionare a problemelor menţionate”, a punctat consultantul principal în Direcţia politici de management integrat a resurselor de apă din cadrul ministerului, Victoria Gratii.
Dina Roșca