Metoda de producere a strugurilor de masă cultivați pe sisteme Gable și Pergola, larg răspândite în țările europene, este promovată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM).
Aceasta se datorează faptului că permit obținerea recoltelor înalte și calitative.
Printre avantajele sistemului de conducere Gable și Pergola pentru vița de vie, agricultorii din Republica Moldova, care au adoptat deja aceste metode au menționat: coacerea uniformă a strugurilor datorită expunerii maxime a plantei la soare, bobițe mari, aerisirea bună a plantei, ce reduce riscul îmbolnăvirilor, creșterea eficienței forței de muncă în perioada de îngrijire și de recoltare a strugurilor.
Utilizarea sistemului Gable și Pergola este recomandat practic pentru toate soiurile de struguri de masă cultivate în Republica Moldova.
Sistemele Pergola sau Gable sunt utilizate în special în Chile, Italia, Spania și SUA. Aceste metode pot spori recolta de circa patru ori, comparativ cu metodele clasice de producere pe spalier a strugurilor de masă care oferă doar circa 10-12 tone de struguri de masă per hectar.
În 2017, în Republica Moldova au fost recoltate circa 110 mii tone de struguri de masă, iar exportul a fost de circa 80 de mii de tone.
Republica Moldova exportă în mare parte în Federația Rusă, România, Belarus, Irak, Letonia etc.
Dina Roșca