Biblioteca publică „George Munteanu” din satul Bravicea, raionul Călărași și-a deschis ușile pe 25 octombrie pentru vizitatorii de toate vârstele, împărtășindu-le, timp de câteva ore secretele editării celui mai ziarului comunitar – „Curierul de Bravicea” http://curierulbrav.ucoz.ro/. La eveniment au participat reprezentanții Programului Bunelor Practici, primarii din raion, reprezentanții Clubului de Femei din cadrul satului și alți cetățeni activi se anunță într-un comunicat al IDIS „Viitorul”.
Activitatea primăriei, viața comunitară, opinii, istorii de succes, cu mâna pe condei, sport etc. Fiecare locuitor din satul Bravicea găsește în această publicație toată informația despre viața satului. Surprinzător este faptul că articolele sunt scrise de elevi, profesori și chiar consilieri locali. Iar toată această muncă este una de voluntariat, răsplătită cu mulțumirea cititorilor. Ca rezultat al implicării civice, este consolidată legătura dintre cetățeni și administrația locală, activitatea primăriei devine mai transparentă, iar locuitorii – mai motivați să găsească soluții la problemele comunitare.
„Cineva din locuitori spunea că ziarul nostru a spart gardul după care nu se vedeau bugetele locale. Pentru satul nostru este o mândrie să aibă ziar local. Curierul menține dialogul între administrația locală și comunitate, descoperă noi talente și promovează personalitățile localității. Ziarul informează și implică”, consideră Angela Zatic, directoarea bibliotecii publice „George Munteanu” din satul Bravicea și redactorul-șef al publicației.
Editarea ziarului „Curierul de Bravicea” este una din cele mai bune exemple de transparență, apreciate în cadrul Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova, ediția 2017. Iar una din activitățile programului sunt zilele ușilor deschise, organizate în comunitățile cu cele mai bune practici, inclusiv satul Bravicea, în perioada 25 octombrie – 17 noiembrie. Evenimentul din satul Bravicea este primul eveniment din agenda Zilelor Ușilor Deschise.
„Oamenii sunt mereu dornici de știri și evenimente, iar atunci când un ziar, de exemplu, oferă informații actuale despre realitatea comunității și activitatea administrației locale, oamenii se informează cu încredere și se simt mai aproape de primărie. La Bravicea am descoperit oameni dedicați care scriu cu plăcere pentru oameni, de la oameni. Ar fi minunat și chiar îndemn ca astfel de bune practici să existe în toate comunitățile din țară”, a menționat Ana – Maria Veverița, coordonatoarea Programului Bunelor Practici.
Lunar, sunt distribuite cu ajutorul bicicletei 200 exemplare de ziar, iar site-ul ziarului și pagina de Facebook ale publicației online informează brăvicenii aflați peste hotare despre viața localității. Din anul 2015 și până în prezent au fost editate 16 ediții ale ziarului.
Diana Munteanu