Sfecla roşie îşi merită cu prisosinţă locul în rândul legumelor de toamnă pentru efectele sale sanogene importante. Încă din antichititate şi-a câştigat titlul de ,,leguma- medicament’’ datorită proprietăţilor sale importante pentru aparatul cardiovascular, stări anemice şi tumorale, scrie descopera.ro.
„Sfecla roşie este o sursă importantă de vitamine din complexul C, B, acid folic, minerale precum magneziu, cupru, fier, potasiu dar şi fibre. Este o legumă versatilă, care poate fi consumată atât în stare crudă, conservată sau fiartă, singură sau în combinaţie cu alte legume. Poate fi un ingredient cheie pentru ciorbe, salate, burgerii vegetali sau sucuri, care îi pun în valoare nutrienţii”, susţine medicul Florin Ioan Bălănică, care îţi spune de ce e necesar să o incluzi în meniul tău!
Beneficiile sfeclei roşii
„Oamenilor care se confruntă cu stări anemice le recomand să includă în meniul zilnic sfecla roşie datorită conţinutului important de fier, magneziu şi vitamina B6, esenţial pentru combaterea anemiei. Unul din principalele sale roluri este acela de a stimula procesul de formare a globulelor roşii (hematiilor), care îmbunătăţeste astfel oxigenarea ţesuturilor şi participă la menţinerea în condiţii optime a inimii, muşchilor şi nervilor.
Susţin totodată introducerea în dietă şi a altor legume bogate în fier, precum legumele de culoare verde mazărea şi fasolea verde, spanacul, urzica. Datorită capacităţii sale de stimulant al sistemului imunitar, este un aliat de nădejde în sezonul rece, când creşte incidenţa intercurenţelor respiratorii pe fondul unei imunităţi scăzute”, precizează Dr. Florin Ioan Bălănică.