Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului va elabora un Program de țară în domeniul adaptării la schimbările climatice și atenuarea acestui fenomen pentru ca țara noastră să beneficieze de proiecte finanțate din Fondul Verde pentru Climă – cel mai mare fond mondial ce sprijină țările în curs de dezvoltare în practicile de adaptare și de atenuare a schimbărilor climatice.
În acest sens, la Chișinău, a avut loc un atelier de lucru pentru a identifica prioritățile naționale în domeniu, a spori cooperarea și comunicarea dintre instituțiile ce gestionează domeniile afectate de schimbările climatice, precum și pentru a impulsiona elaborarea cadrului legal ce va facilita accesarea surselor financiare ale acestui Fond.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților publice centrale, sectorului privat, societății civile împreună cu delegați ai instituțiilor financiar-bancare, precum și reprezentanți ai ONG-urilor și asociațiilor de femei.
În acest context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului beneficiază de suportul Oficiului Schimbarea Climei, în cadrul proiectului „Suport pentru Republica Moldova în stabilirea şi fortificarea Autorității Naționale Desemnate, elaborarea cadrului strategic şi dezvoltarea programului național de angajare cu Fondul Verde pentru Climă (FVC)”.
Scopul este de a dezvolta capacitățile echipei ministerului, în calitate de Autoritate Națională Desemnată, pentru a gestiona procesul operațional al FVC, a comunica eficient cu Consiliul și Secretariatul Fondului și, în final, a perfecta cadrul instituțional și legal al Republicii Moldova, iar, ulterior, țara noastră să poată accesa direct finanțarea proiectelor din resursele FVC. De asemenea, în cadrul Proiectului va fi acordat suportul logistic instituțiilor guvernamentale, sectorului privat și non guvernamental, inclusiv, alte părți interesate pentru acreditare la acest Fond și în aspectul elaborării propunerilor de Proiect preconizate a fi înaintate pentru finanțare.
Precizăm, Fondul Verde pentru Climă este unul din principalele instrumente de finanțare a măsurilor prevăzute de Acordul de la Paris la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite cu privire la schimbarea climei (CONUSC). Activitatea Fondului este îndreptată spre realizarea efortului țărilor parte la CONUSC de limitare a creșterii temperaturii medii globale cu cel mult 2o Celsius comparativ cu perioada preindustrială.
Pentru atingerea acestui obiectiv țările industrial dezvoltate prin intermediul acestui Fond vor acorda sprijin țărilor în curs de dezvoltare pentru limitarea sau reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pentru adaptarea la efectele schimbărilor climatice. Prin acest suport țara noastră ar putea să își atingă obiectivele în domeniul atenuării și adaptării la schimbările climatice.
Dina Roșca