Mai multe localităţi din raionul Leova au participat la un proiect ce prevede dezvoltarea reţelelor locale ca model de intervenție intercomunitară, implementat de Centrul Internaţional „PHOENIX” în cadrul programului regional „Asistenţi sociali în colaborare pentru schimbări sociale în ţările din vecinătate estică”. Proiectul a fost susţinut financiar de Uniunea Europeană, Agenţia Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Asociaţia de Nursing din R. Moldova şi Fundaţia Hilfswerk Austria International, transmite Moldpres.
Obiectivul general al proiectului a constat în implicarea societăţii civile în procesul de protecţie a familiei, prin creşterea gradului de participare şi parteneriat, formând reţele locale care vor contribui la bunăstarea familiilor din raion.
“Au fost încheiate cinci parteneriate de colaborare cu instituții raionale cu responsabilități în păstrarea familiei. La fel, a fost încheiat un protocol de cooperare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Vaslui (România)”, a precizat la solicitarea Agenţiei, Irina Rusanovschi, manager de proiect.
Principalele activități ale proiectului au fost concentrate pe înființarea și funcționarea rețelelor locale în zece comunități rurale. Actorii sociali relevanți de la nivelul fiecărui sat (polițist, preot, doctor/asistent medical, profesor, asistent social, om de afaceri și alți reprezentanți ai comunității) au constituit reţeaua locală. În total, 60 specialiști au fost formați și implicați pentru a interveni în activităţi de consolidare şi păstrare a familiei.
“Din categoria grupurilor țintă, o sută de familii au participat activ la campanii de informare şi instruire pentru a putea depăşi potenţiale sau reale situaţii de dificultate, care pot conduce la destrămarea familiilor. Am organizat seminare de informare și instruire pe teme cum ar fi educația parentală, educația sexuală, prevenirea delincvenței, violenței, abuzului de alcool, abandonului școlar și orientarea în carieră”, a specificat pentru MOLDPRES Efrosinia Greţu, consultant social al proiectului.
Totodată, familiile care au prezentat disfuncţionalităţi majore au beneficiat de intervenţia specializată a reţelelor intersectoriale, în baza unei metodologii eficiente, supervizate de specialiştii din instituţiile publice şi private, implicaţi în proiect.
În prima etapă a proiectului, care s-a încheiat recent, au beneficiat de asistenţă localităţile Filipeni, Borogani, Tigheci, Băiuș, Sărata Nouă, Cupcui, Tomai, Tomaiul Nou, Tochile Răducani, Sărata Răzeși, însă coordonatorii şi-ai propus să-l extindă şi în alte regiuni.