Directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile, Radu Bezniuc, în cadrul unui interviu pentru Almanah Politic 2017, a vorbit despre ce a reuşit să realizeze din obiectivele stabilite pentru 2017.
„Pentru 2017 am avut stabilite mai multe priorităţi în domeniul aviaţiei, realizarea acestor măsuri având ca scop, în primul rând, asigurarea siguranţei şi securităţii zborurilor, precum şi creşterea performanţei industriei. Consider, că la acest capitol Republica Moldova ţine pasul cerinţelor, fapt demonstrat pe plan internaţional prin rezultatele înregistrate prin audienţe realizate de către Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, în cadrul Programului Universal de Auditare a Siguranţei Aviaţiei Civile (USOAP), dar si prin auditul EASA – Agenției Europene pentru Siguranţa Zborurilor, realizat la doi cei mai mari operatori aerieni naţionali”, a menționat acesta.
Prin urmare, el a comunicat despre colaborările Autorității Aeronautice Civile din Republica Moldova.
„Avem o colaborare strânsă cu EASA – Agenţia Europeană pentru Siguranţa Zborurilor, cu care AAC a semnat şi implementează Aranjamentele Speciale de Lucru. Trebuie remarcat faptul, că Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova a devenit prima instituţie a aviaţiei civile din statele partenere cu UE care a semnat Aranjamentele de Lucru de tip nou cu Agenţia Europeană pentru Siguranţa Zborurilor (EASA)”, a precizat el.
Bezniuc a menționat și despre „încrederea pe care o au instituțiile internaționale în gradul de competenţă şi calificare a personalului AAC”.
„O confirmare în plus a încrederii pe care o au instituţiile internaţionale în gradul de competenţă şi calificare a personalului AAC este şi decizia EUROCONTROL de a desemna Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova în calitate de membru al grupului restrâns, care s-a ocupat, în 2017, de selectarea noului Director General al EUROCONTROL. La capitolul realizări atribuim si creşterea cotei consolidate a operatorilor naţionali pe piaţa aeriană din Republica Moldova, care a crescut de la 43% la 60%, fiind asigurată în mare parte de „Air Moldova” şi „FlyOne”. Aderarea Autorităţii Aeronautice Civile a Republicii Moldova la Asociaţia Internaţionala a Autorităţilor pentru Reglementarea Sistemelor fără pilot (JARUS), este la fel un succes. Experţii JARUS ne vor oferi asistenţa de care avem foarte mare nevoie în procesul de integrare în condiţii de siguranţă a sistemelor de aeronave fără pilot în spaţiul aerian naţional”, a declarat Bezniuc în cadrul unui interviu pentru Almanah Politic 2017.
Dina Roșca