Conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a participat la Forumul regional parlamentar „Promovarea principiului îmbătrînirii active”, organizat de către Asociația Obștească „Oamenii pentru oameni”, în parteneriat cu Oficiul teritorial Edineț al Parlamentului Republicii Moldova și AO „Interaction” din or. Tiraspol.
La lucrările forumului au participat deputați și reprezentanți ai Parlamentului, ai Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, HelpAge International, reprezentanți ai autorităților publice locale din raioanele Edineț, Drochia, Briceni, Ocnița, Dondușeni, Râșcani, inclusiv ai sectorului asociativ din aceste raioane și Tiraspol, persoane în etate.
Evenimentul a avut drept scop impulsionarea măsurilor de extindere a participării persoanelor vârstnice la viața socială și economică și sensibilizarea întregii societăți asupra problemelor și necesităților acestor categorii de persoane.
De asemenea, au fost puse în discuțiile oportunitățile și provocările promovării principiului îmbătrânirii active în Republica Moldova, în contextul aderării Republicii Moldova la Planul de acțiuni de la Madrid privind îmbătrânirea.
Totodată, obiectivul de bază al întrunirii a fost consolidarea dialogului dintre deputații Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanții autorităților publice locale și diverse categorii de cetățeni, pentru îmbunătățirea capacităților de abordare a problemelor esențiale, eliminarea tuturor formelor de discriminare a persoanelor pe bază de vârstă, creșterea gradului de participare a vârstnicilor în procesul de luare a deciziilor, în vederea depășirii sărăciei și pentru a duce o viață demnă, sigură, activă și sănătoasă.
În debutul ședinței, secretarul de stat a MSMPS, Anastasia Oceretnîi, a menționat importanța implicării vârstnicilor la viața comunitară și socială.
„Din anul 2012, când a fost declarat Anul European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii dintre Generaţii, Republica Moldova promovează intensiv principiul îmbătrânirii active. În acest context, am elaborat și aprobat Planul de acțiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active (2018-2021), care prevede acțiuni de extindere a participării persoanelor vârstnice la viaţa socială şi economică, prin care ne propunem să creștem gradul de participare a persoanelor în etate la viața comunitară și socială, să îmbunătățim continuu serviciile sociale și medicale, inclusiv calitatea vieții acestor persoane”, a declarat Anastasia Oceretnîi.
Persoanele participante la eveniment au fost informate și îndemnate să participe la Programul de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active și concursul Premiul Național pentru vârstnici „Pentru o viață activă la orice vârstă”, acțiuni care vor fi implementate anual.
Dina Roșca