La Ștefan Vodă, Asociația producătorilor și exportatorilor de struguri de masă împreuna cu Direcția agricultură și alimentație, au desfășurat, în cadrul proiectului USAID „Agricultura Performantă în Moldova” (USAID/APSM), un seminar pe tema „Promovarea tehnologiilor performante de producere a strugurilor de masă”, informează Provincial.
La seminar au participat producătorii de struguri de masă din raion: gospodării țărănești, agenții economici care dispun de sisteme frigorifice pentru păstrarea strugurilor, potrivit consiliului raional.
Președintele asociației producătorilor de struguri de masă, Sergiu Tutovan, a vorbit despre tehnologiile noi de producere a strugurilor – după tehnologia înființării sau adaptării plantațiilor viticole (modelul Pergola și Gable) în Moldova.
Totodată, Tutovan a explicat prioritățile acestui tip tehnologic: ridicarea recoltei a strugurilor la hectar; coacerea uniformă a strugurilor datorită expunerii maxime a plantei la soare; bobițe mari; aerisirea bună a plantei ce reduce riscul îmbolnăvirilor; creșterea eficienței forței de muncă în perioada de îngrijire și de recoltare a strugurilor. De asemenea dânsul s-a referit și la problemele cu care s-au întâlnit producătorii începători care vor să treacă pe acest sistem.
De menționat că statul va subvenționa sistemele moderne de suport destinate plantațiilor de viță de vie cu sistem „Pergola” – 100 mii lei/ha, cu sistem „Gable” – 40 mii lei/ha. Astfel, implementarea de către viticultori a sistemelor Pergola și Gable, care sunt specifice strugurilor de masă va fi sprijinită financiar din Fondul de subvenționare cu până la 40 la sută din suma investită în plantație.
Dina Roșca