Candidatul socialiștilor la funcția de Primar al mun. Chișinău, Ion Ceban, a susținut astăzi, o conferință de presă, în cadrul căreia și-a prezentat Planul strategic de dezvoltare al Chișinăului pentru perioada 2018-2040.
Ion Ceban a declarat că Planul strategic e un document complex, elaborat în comun cu echipa de experţi condusă de doctorul în arhitectură, Valeriu Lupașco.
„În viziunea noastră, prognozarea urbanistică trebuie să aibă la bază programe urbanistice, care urmează a fi implementate într-o perioadă de 10-15 sau chiar 25 de ani. Este vorba despre programe de infrastructură, ce ţin de resurse acvatice şi funciare, spaţii locative şi publice, ecologie, dezvoltarea întreprinderilor, etc. Un loc aparte se acordă–transportului. Noi venim cu un concept clar de dezvoltare eficientă a reţelei de drumuri şi străzi pentru asigurarea fluxului de transport din centrul oraşului şi crearea unui centru administrativ şi de afaceri, în baza unei şosele de centură”, a precizat socialistul.
Totodată, Ion Ceban a menționat că în municipiul Chişinău pot fi evidenţiate trei zone de bază: rezidenţială, industrial-comercială şi recreativ-peisagistică. „Acestea trebuie dezvoltate, dar nu prin metoda de „înghesuire”, cum au procedat foştii conducători ai administraţiei Primăriei, ci prin formarea şi reconstrucţia de noi ansambluri arhitecturale. Construcțiile de complexe rezidenţiale noi trebuie să aibă loc pe teritorii de rezervă, desemnate în planul general al oraşului, concomitent cu dezvoltarea infrastructurii inginereşti. Cât priveşte întreprinderile industriale, complexele ştiinţifico-industriale, acestea urmează a fi localizate în Zona Economică Liberă a Chişinăului, precum şi a parcurilor tehnice, care urmează să se dezvolte activ în următorii ani. Considerăm ca fiind un obiectiv de importanţă majoră reconstrucţia temeinică a tuturor parcurilor şi pădurilor-parc din Chişinău, începând cu parcurile istorice. Una dintre principalele zone ale oraşului trebuie să devină zona recreativ- sportivă, preconizăm dezvoltarea unui stadion cu o capacitate de 35.000 de locuri, dar şi a unui bazin de înot de 50 m., care ar corespunde standardelor mondiale, a unui Palat al sporturilor de iarnă, a corturilor pentru tenis şi a stadioanelor acoperite, a terenurilor pentru golf, a unui hotel, precum şi a tuturor obiectelor asociate necesare”, a enumerat Ceban.
Socialistul a afirmat că e necesară și o reconstrucţie capitală a spaţiilor subterane, precum şi schiţarea a unor treceri subterane noi pe principala arteră a capitalei Ştefan cel Mare. „Apele subterane din mine ar putea fi folosite în scopuri tehnice, pentru stropirea şoselelor, pentru spălarea drumurilor, etc. Salubrizarea şi evacuarea deşeurilor și construcţia unei uzine de reciclare a deşeurilor, reprezintă încă un obiectiv prioritar în activitatea mea în calitate de primar general al capitalei. O atenţie sporită trebuie să fie acordată prafului din oraş, aceasta fiind o urmare a procesului interminabil de „săpare” a teritoriilor”, a punctat el.
Ion Ceban a mai spus că o conferinţă de presă nu este suficientă pentru prezentarea în detaliu a Planului de dezvoltare a capitalei până în 2040, elaborat de socialiști în colaborare cu experţii în domeniu. „Subliniez doar că el vine cu soluţii concrete ce ţin de: cimitire; reglementarea funcţională şi estetică a havuzurilor; soluţii complexe pentru trotuare, carosabile, forme arhitecturale mici, alei, pieţe; restabilizarea, reconstrucţia şi revitalizarea spaţiilor publice ale oraşului; reconstrucţia şi renovarea mediului istoric centrului capitalei; obiectele de valoare istorică; iluminatul nu doar pentru străzi, alei, bulevarde, pieţe, ci şi pentru clădiri şi edificii: iluminarea de ambianţă a clădirilor şi construcţiilor istorice, a noilor complexe arhitecturale şi a obiectelor de valoare, etc..”, a mai spus Ceban.
Dina Roșca