Primul complex turistic în stil găgăuz din Moldova a fost inaugurat în satul Congaz, raionul Comrat, informează Provincial.
Pe lângă cele patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf, complexul etno-turistic „Gagauz Sofrasi” mai dispune de un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național, un mini-hotel, precum și o sală de festivități.
Pentru dezvoltarea și promovarea acestui complex, proprietara a beneficiat de consiliere și de un grant în valoare de 18.500 euro din partea Uniunii Europene, prin programul SARD, implementat de PNUD.
La 6 noiembrie a mai fost lansat un sistem energetic ecologic la vinăria „Kara Gani” din orașul Vulcănești. Cu ajutorul unui grant în valoare de 18.270 de euro, obținut din partea UE prin programul SARD, proprietarii vinăriei au procurat și instalat un sistem de energie alternativă format din 70 de panouri solare, invertore și generatoare electrice, care asigură independența energetică a complexului într-o manieră prietenoasă mediului. „Utilizarea tehnologiilor de energie alternativă ne-a permis nu doar să economisim resurse, dar și să evităm întreruperile de curent care ne afectau grav procesul de producere și activitatea complexului în general. Pe parcursul unui an și jumătate sistemul alternativ a produs circa 23 MWh”, au menționat proprietarii, Larisa și Gheorghe Cerven.
Tot la Vulcănești, a mai fost inaugurat parcul de odihnă amenajat pe malul râului Cahul, albia căruia a fost reabilitată pe o lungime de 3 km, cu asistența Uniunii Europene și contribuția autorităților publice locale și regionale în cadrul programului SARD. Pe parcursul multor ani, râul care traversează orașul fusese o amenințare pentru locuitori. Albia lui nu fusese curățată de ani de zile și era înnămolită, de aceea după fiecare ploaie mai zdravănă, râul se umfla și inunda toate gospodăriile din apropiere. Primarul orașului Vulcănești, Victor Petrioglo, a menționat că din cauza inundațiilor bugetul local pierdea anual peste 2 milioane de lei, adică aproximativ 15% din bugetul local: „Prin proiectul de curățare a albiei am rezolvat problema inundațiilor, noroiului și a infecțiilor generate de toate deșeurile aruncate pe malul râului”.
Costul total al proiectului de curățare a râului Cahul și amenajare a parcului a fost de 126.942 euro, dintre care 70.000 de euro au fost oferiți de Uniunea Europeană, iar diferența a fost acoperită din bugetul regional și cel al comunității.
Dina Roșca