Marcel Chelaru, primarul independent al comunei Suharău din Botoșani, a înțeles că România nu va ajunge nicăieri câtă vreme școala produce analfabeți și ignoranți. Edilul a început să investească serios în infrastructura școlară, cu bani proveniți din fonduri guvernamentale și europene, plus bugetul local.
În vârstă de 54 de ani, primarul aflat la al treilea mandat e convins că totul pornește de la educație: „Eu nu văd altă cale de a dezvolta mediul rural, de a scăpa de sărăcie, de asistenţă socială, de oameni fără nicio perspectivă. Fără şcoli moderne şi fără drumuri care să le lege de civilizaţie, nu cred că se poate face învăţământ de calitate. Trebuie să atragi elevul la şcoală, că şi aşa este o problemă: absenteismul în mediul rural. Este un prim pas şi, chiar dacă nu este vizibil peste noapte, este o piatră de temelie”.
2 milioane de lei a cheltuit primăria anul trecut pentru reabilitarea școlilor din comună: au fost dotate cu centrale termice, toalete în interior, li s-a refăcut acoperișul și le-a fost consolidată structura.
Planul a început să se deruleze în 2017, prin Programul Naţional pentru Dezvoltare Locală, și va continua cel puțin până în 2020. Marcel Chelaru e hotărât să investească încă 2 milioane de lei în reabilitarea unor grădinițe, construirea alteia de la zero și – poate cel mai important – modernizarea drumurilor din comună. Degeaba ai școli moderne, dacă trebuie să înoți prin noroi ca să ajungi la ele.
Primarul a avut revelația în 2016 și s-a pus pe treabă cât de repede a putut. Cu timpul, Chelaru speră că mediul rural din România va păși într-o nouă eră: „Civilizaţia începe cu şcoala. Un om educat, măcar până la un anumit nivel, va avea altă viziune, alte nevoi decât un om needucat. Automat va avea pasiuni, va dori să-şi îmbunătăţească viaţa şi pentru aceasta are nevoie de bani. În aceste condiţii îşi va căuta un loc de muncă. Dacă va avea un anumit nivel de educaţie, îl va putea şi obţine. Şi aşa apare şi o rotativă economică. Cu oameni care au slujbe şi un anumit grad de civilizaţie se dezvoltă economic şi comuna. Vor scădea şi viciile şi gradul de asistenţă socială. Atunci este clar că păşim în altă eră“
În momentul de față, mediul rural nu e deloc atrăgător pentru agenții economici. Sărăcia e la ordinea zilei, locuri de muncă nu prea există, iar educația e un adevărat lux. Să sperăm că inițiativa lui Marcel Chelaru va avea rezultate pe termen lung și că primarii comunelor din toată țara îi vor urma exemplul. E un început promițător.
Sursa: Noizz.ro