Primarul orașului Drochia, Nina Cereteu, în cadrul unui interviu acordat portalului Provincial.md, a vorbit despre activitatea sa, provocările funcției, problemele din oraș, dar și alte aspecte importante.
Provincial.: Ați muncit în cadrul Ministerului Justiției, apoi v-ați implicat în politică. Cum a ajuns Nina Cereteu să administreze orașul Drochia?
N.C.:Am fost consultant în Direcția Organizații Necomerciale, Ministerul Justiției, în competența căreia intrau înregistrarea organizațiilor necomercialeinclusiv și partidele politice, însă atribuțiile de serviciu erau incompatibile cu politica. Interesul față de politică și administrație publică l-am căpătat în perioada studiilor de masterat la Academia de Administrare Publică pe lângă Președintele Republicii Moldova.Ulterior, fiind membru al Partidului Politic Partidul Nostru și fiind excluși în mod barbar din campania electorală a alegerilor parlamentare în 2014, am luat decizia să participăm în alegerile locale, pentru a demonstra că se poate multe de făcut, fiind tineri, ambițioși și cu dorința de a aduce schimbarea.
P.: La alegerile locale ați acumulat aproape 80 % din numărul total de voturi, în comparație cu contracandidatul Dvs., care a acumulat 20%. Cum ați reușit să convingeți electoratul, având în vedere că până atunci nu ați fost implicată în administrația locală?
N.C.:Am venit în campania electorală cu o echipă tânără, competentă și onestă cu ambiții mari, prezentând o platformă clară, corectă și bine pusă la punct, în care locuitorii orașului au văzut schimbarea și salvarea orașului. Plus că, sunt o persoană care niciodată nu face promisiuni mari, mă conduc de ideea ca mai întâi să fac, iar pe urmă să spun ce am făcut.
P.: Cum este apreciată femeia în administrarea unei localități? Este susținută sau, din contra, există anume dezavantaje și obstacole?
N.C.:Practicile de succes demonstrează că o femeie în funcție de conducere poate obține rezultate frumoase. Desigur că, sunt și multe piedici, dar nimeni nu a zis că va fi ușor.
P.: Ce provocări ați înfruntat la începutul administrării orașului?
N.C.:Un oraș care aștepta o schimbare cu un buget auster, reforme și schimbări în managementul administrației publice locale și a întreprinderilor municipale, politizare excesivă și lipsă totală de conlucrare cu autoritățile centrale și locale.
P.: Ce ați reușit să realizați din cele promise în campania electorală și ce nu?
N.C.:Faptul că nu am făcut promisiuni în campania electorală, m-a ajutat foarte mult, pentru că ceea ce se vede dintr-o parte este total diferit de situația pe interior, iar unele probleme care ar părea banale sunt uneori foarte greu de soluționat. Acest fapt se datorează cadrului legal foarte interpretativ în domeniul administrației publice locale. În linii generale, m-am străduit să atrag o atenție deosebită amenajării orașului și curățeniei, ceea ce este posibil desigur de realizat în 2 ani jumătate. Multe în această perioadă nu poți realiza pentru că proiectele mari sunt și de durată.
P.: Ce proiecte aveți pe agendă pentru dezvoltarea orașului?
N.C.:La moment suntem într-un proiect mare de extindere a rețelelor de apeduct și canalizare cu GIZ Moldova, prin intermediul ADR Nord. Mai avem și alte proiecte – atât ce țin de infrastructură, cât și cultură, dar care urmează a fi aprobate spre finanțare.
P.: Soțul Dvs., Victor Bogatico este Primarul orașului Râșcani. Cum reușiți să îmbinați activitățile amândurora în orașe diferite, dar și viața de familie?
N.C.:Combinăm utilul cu plăcutul, fiind primar la al doilea mandat și având o experiență mare, am un sprijin și un ajutor enorm din partea lui. Ne consultăm permanent unul cu celălalt și ne susținem reciproc. La toate activitățile, training-uri, seminare, deplasări suntem împreună pentru că suntem și colegi și avem activitate comună.
P.: La începutul anului 2017, ați susținut despre o răsturnare a puterii asupra orașului Drochia, aceasta fiind o consecință, după cum ați susținut „a unui atac raider a municipiului Bălți”. Care este situația acum, din acest punct de vedere?
N.C.:A fost o tentativă de răsturnare a puterii locale, în perioada aflării mele în concediu de maternitate, fapt ce m-a determinat să întrerup concediul de maternitate și la a 9-a zi după naștere să ies la serviciu. A fost un an foarte greu, bântuit de controale din partea tuturor organelor cu competențe de control din țară. Se întreprind și în prezent presiuni și intimidări pentru a complica, iar pe alocuri pentru a face practic imposibilă activitatea sau poate chiar și a înlătura din funcție un primar incomod.
P.: Cât de importantă este apartenența politică pentru un Primar? Cum influențează aceasta activitatea? Care sunt relațiile dvs. cu Consiliul orășenesc?
N.C.: Un tânăr fără susținere politică are șanse mult mai mici de câștig. Prin susținerea Partidului Nostru și votul alegătorilor mi-a fost dată șansa să-mi demonstrez capacitățile, abilitățile, într-un cuvânt să mă afirm – atât în calitate de conducător, cât și pe arena politică. Vrem noi sau nu, în Republica Moldova politicul dictează toate regulile de joc, iar atunci când ești un primar din partea unui partid de opoziție care critică dur conducerea, ești cu mâinile practic legate și trebuie să faci tot posibilul să te descurci singur, fără susținere financiară și alocații din fonduri naționale.
Relațiile cu Consiliul sunt diferite: lucrative, contradictorii, pe alocuri cu boicot, dar care au ca punct final soluționarea problemelor locuitorilor și ale orașului.
P.: Care sunt planurile pe care le aveți spre îndeplinire până la sfârșitul mandatului?
N.C.:Planuri sunt multe, dar posibilități puține. Ținând cont de faptul că anul 2018 este an electoral, va fi foarte greu de atras careva fonduri, cele naționale sunt gestionate de Guvern și îndreptate direct acolo unde sunt primarii sau președinții de raioane, reprezentanți ai Partidului Democrat, iar străinii în perioade electorale, ceea presupune instabilitate, nu investesc. Respectiv, nu-mi rămâne altceva decât să gestionez efectiv bugetul orașului.
P.: Având în vedere schimbarea sistemului electoral, admiteți să candidați pentru funcția de parlamentar în cadrul unei circumscripții? Dar la următoarele alegeri locale ale orașului Drochia?
N.C.:Deocamdată, conducerea Partidului Nostru nu a luat o decizie referitor la participarea în alegerile parlamentare, la moment susținem activ inițiativa societății civile de a organiza referendumul privind anularea sistemului electoral mixt.
Iar până la următoarele alegeri locale mai este mult… Sa ajungem cu bine!
Mihaela Conovali