În perioada 28-31 mai curent, Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a găzduit misiunea experților olandezi din cadrul Curții de Audit a Olandei (CAO).
Delegația Curții de Audit a Olandei a fost reprezentată de Jan van Dam, Manager de Proiecte Internaționale și Jeannette Mak, auditor.
Misiunea experților olandezi a avut loc în contextul activităților de cooperare bilaterală, inițiate în toamna anului 2016. Pe parcursul anului 2017 experții olandezi au acordat suport în cadrul desfășurării a două misiuni de audit-pilot de performanță, misiunea actuală fiind axată pe inițierea conlucrării în cadrul a două noi misiuni de audit-pilot de performanță.
Scopul misiunii este de a instrui auditorii din cadrul echipelor de audit-pilot în selectarea unui subiect pentru un audit de performanță și pregătirea unui plan de audit (definirea obiectivului de audit, a abordării auditului, a sferei auditului, a riscului de audit, întrebări și sub-întrebări de audit, criterii și metode de audit de colectare și analiză a datelor).
În cadrul vizitei, experții olandezi au avut mai multe întrevederi, inclusiv și cu Președintele Curții de Conturi, Veaceslav Untila. Au fost puse în discuție obiectivele misiunii inițiate, rezultatele scontate, suportul acordat în domeniul auditului de performanță.
Delegația CAO a mulțumit, la rândul său, Președintelui CCRM pentru posibilitatea de conlucrare cu echipele de audit, menționând că apreciază înalt colaborarea dintre cele două instituții supreme de audit, prin schimbul de experiența în domeniul auditului de performanță și, totodată, prin preluarea bunelor practici de la auditorii CCRM.
În contextul întrevederii cu Tatiana Cunețchi, membru al Curții de Conturi care coordonează activitățile de cooperare cu CAO a fost pusă în discuție tematica celor două misiuni de audit, prima fiind ”Starea ecologică a râului Nistru”. Dna Cunețchi a menționat că, efectuarea acestei misiuni de audit este foarte relevantă pentru societate, deoarece fluviul Nistru asigură cu apă potabilă 70% din locuitorii țării. Tematica celei de-a două misiuni de audit preconizată va fi ”Care au fost progresele reale și care sunt perspectivele automatizării proceselor în domeniul educației?”. Totodată, dna Cunețchi a relatat că echipele de audit, care urmează să efectueze aceste misiuni de audit, au o vastă experiență în domeniul auditului de performanță, iar asistența experților olandezi va oferi plusvaloare activităților ce vor fi întreprinse.
Misiunea experților olandezi a fost organizată sub formă de ședințe de lucru/instruiri cu două echipe de auditori, care au fost desemnați pentru efectuarea viitoarelor audituri-pilot.
Menționăm că, următoarea misiune a experților olandezi este planificată pentru toamna anului 2018.
Dina Roșca