Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează apicultorii și agricultorii despre restricțiilela utilizarea produselor de uz fitosanitar din grupa neocotinoidelor.
Problema impactului neocotinoidelor la nivel european are o abordare stringentă din anul 2013, fiind bazată pe rezultatele științifice și tehnice privind beneficiile și amenințările la adresa populațiilor de albine melifere domestice și a polenizatorilor din flora spontană, încurajând în acest mod aplicarea practicilor agricole cu impact minim asupra albinelor.
În contextul că, acțiunea nefastă a produselor în cauză a fost confirmată, Comisia Europeană a luat decizii privind interzicerea tuturor utilizărilor pe teren deschis, inclusiv interzicerea utilizării și comercializării semințelor tratate cu produse de protecție a plantelor care conțin substanțele active imidacloprid, tiametoxam, clotianidin,
Decizia în cauză s-a bazat pe rezultatele cercetărilor științifice și tehnice și pe un șir de indici conform cărora substanțele active nominalizate nu mai îndeplinesc criteriile de aprobare prevăzute în Regulamentul (CE) nr.1107/2009, dat fiind faptul identificării riscului acut și major pentru albine, risc ce poate fi eliminat doar prin reglementarea unor restricții concrete,decizie aplicabilă de la 19 septembrie 2018, cu utilizarea stocurilor până la19 decembrie 2018.
În condițiile restricțiilor UE, neocotinoidele (insecticide și insecto-fungicide), pot fi autorizate pentru utilizare doar în sere permanente sau pentru tratarea semințelor utilizate exclusiv în sere permanente, iar cultura rezultată va rămâne într-o seră permanentă, în decursul întregului său ciclu de viață.
În condițiile Republicii Moldova, decizia privind limitarea utilizării produselor de uz fitosanitar în componența cărora se conțin substanțele active imidacloprid, tiametoxam, clotianidin, a fost luată de Consiliul republican interdepartamental pentru aprobarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor, la ședința din data de 19 iulie 2018, în conformitate cu art. 10, alin (3) al Legii nr. 119/2004.
În vederea conformării cerințelor UE, a fost aprobată decizia care permite tratarea și utilizarea semințelor culturilor agricole cu produse de uz fitosanitar în componența cărora se conțin substanțele active imidacloprid, tiametoxam și clotianidin, pînă la 19 decembrie 2018.
Cu scopul identificării pe parcurs, a unor soluții de substituire a sortimentului de produse interzise, cu altele prietenoase mediului, s-a decis acordarea perioadei de grație pentru utilizarea stocurilor de produse fitosanitare ce conțin substanțele active imidacloprid, tiametoxam și clotianidin, care va expira nu mai târziu de 19 decembrie 2019.
Dina Roșca