Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că, situația epidemiologică prin rujeolă în țară rămâne a fi alarmantă. În perioada de 01 ianuarie – 02 septembrie 2018, au fost înregistrate 177 cazuri confirmate de rujeolă, 56% fiind înregistrate în raionul Ceadîr-Lunga.
Doar în luna august, au fost înregistrate 140 cazuri confirmate de rujeolă, iar alte 83 suspecte sunt în proces de investigare, majoritatea fiind înregistrate în perioada de 09-15 august 2018. Cea mai afectată grupă de vârstă este de la 5 ani la 9 ani, care reprezintă 38% din totalul de afectați, 1-4 ani – 27%, 10-14 – 22% și 8 copii (5%) cu vârsta de până la un an, care nu sunt eligibili de a fi protejați prin vaccinare.
Teritoriile afectate de rujeolă sunt: Ceadîr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hîncești, Cantemir și Ocnița.
În primele zile ale lunii septembrie (01-02.09.2018), nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire, fiind asigurată supravegherea epidemiologică în regim de 24 de ore.
După analiza cazurilor și a statului vaccinal se demonstrează că, majoritatea cazurilor înregistrate (87%) nu au fost vaccinate cu nici o doză de vaccin ROR. Doar (9%) dintre aceștia au fost vaccinați cu o singură doză, (3%) cu două doze și (1%) cu trei doze, care au făcut o formă ușoară a maladiei, fără complicații ulterioare.
În această perioadă, pentru îmbunătățirea situației epidemiologice prin rujeolă au fost întreprinse un șir de acțiuni:
1. Activitatea punctului focal al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) se desfășoară în regim 24/24 ore pentru monitorizarea cazurilor de rujeolă.
2. Au fost distribuite cantități suplimentare de vaccin contra rujeolei în teritoriile, care au solicitat (Chișinău, Comrat, Dondușeni, Ocnița, etc.)
3. Au fost intensificate măsurile de supraveghere în teritoriile afectate, aferente cât și pe întreg teritoriul țării
4. Programul de lucru a lucrătorilor medicali a fost extins pentru primirea persoanelor nevaccinate și efectuarea vaccinărilor
5. S-au organizat discuții cu lideri religioși, populația în localitățile afectate și cu risc de răspândire de răspândire a rujeolei
6. A fost elaborat Ordinul comun a MSMPS și MECC privind organizarea unor măsuri suplimentare de ameliorare a situației epidemiologice privind rujeola
7. Se întreprind măsuri sporite de vigilență privind copiii simptomatici, care trec punctele vamale și s-au întors recent în țară din țările: Ucraina, România, Grecia, Italia, Muntenegru, Croația și Serbia, pe un termen de 21 zile.
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în colaborare cu autoritățile publice centrale și locale întreprinde în continuare toate acțiunile necesare pentru a limita și stopa răspândirea rujeolei, cu accent pe infomarea populației privind vaccinarea ca unica și cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu rujeolă.
Pe întreg teritoriul țării se menține cod portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei.
Dina Roșca