Cunoscută pentru aroma intensă, asemănătoare usturoiului, leurda este benefică pentru menținerea sănătății. Poate fi consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură și acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.
Leurda apare încă din luna martie, imediat după ghiocei și preferă pădurile umede și umbroase, zonele de deal și munte.
Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care dă gustul și mirosul caracteristic tuturor speciilor din genul Allium.
De asemenea, se mai găsesc carotenoizi, vitaminele A și C, levuloza, ulei eteric complex și săruri minerale de calciu, fier, fosfor, natriu, cupru.
Leurda curăță sângele de substanțe toxice, reduce hipertensiunea arterială, scade nivelul colesterolului, previne accidentele vasculare, evitând apariția trombozei și tromboflebitei prin fluidificarea sângelui și prin dizolvare a plăcilor de colesterol.
Scade colesterolul rău
Planta conține adenozină, o substanță care ajută la reducerea colesterolului rău, ajutând la stoparea sau prevenirea aterosclerozei. Complicațiile aterosclerozei constau în hipertensiune, boli cardiovasculare, infarct miocardic sau chiar accident vascular cerebral.