La Fălești a fost lansat proiectul „Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide”, finanţat de Uniunea Europeană, prin Programul de Cooperare Teritoriala Republica Moldova-Ucraina.
Implementarea proiectului a demarat la sfârșitul anului 2017.
Proiectul este implementat de Consiliul raional (CR) Făleşti în parteneriat cu primăria oraşului Novoselitsea, Ucraina, Centrul Regional de Mediu din Moldova, Asociația Obştească „Cutezătorul” şi Agenţia Economică din Novoselitsea de Dezvoltare şi Cooperare Transfrontalieră, Ucraina.
Potrivit CR Fălești, scopul și obiectivele proiectului „Pas cu pas pentru colectarea separată a deşeurilor solide” au reieșit din rezultatele proiectului precedent „Îmbunătăţirea transfrontaliera a gestionarii deșeurilor municipale din Republica Moldova, România și Ucraina”, în cadrul căruia a fost dezvoltată infrastructura în domeniul managementului deșeurilor din orașul Fălești și 10 localități rurale.
Proiectul va dezvolta soluții pe termen lung pentru colectarea, gestionarea și reciclarea deșeurilor, orientate spre micșorarea volumului de deșeuri în zonele rurale din raioanele Fălești şi Novosulitsea, creșterea nivelului de conștientizare și implicare a publicului la gestionarea deșeurilor, pregătirea partenerilor de proiect pentru proiecte investiţionale de o anvergură mai mare.
Autoritatea comună de management în cadrul acestui program este Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Valoarea totală a proiectului „Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide” se cifrează la 299.112 de mii de euro (cca 5,54 milioane de lei), inclusiv 269.200 de euro contribuția Uniunii Europene. Bugetul Consiliului raional Fălești este de cca 1,78 milioane de lei, iar cofinanțarea partenerilor de proiect constituie 10% din costul total al proiectului în conformitate cu bugetele lor.
Programul de Cooperare Teritorială in cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina are menirea să consolideze relația între cele două state vecine, să ducă la îmbunătățirea cooperării transfrontaliere, condițiilor de viață și dezvoltare socială, la rezolvarea în comun a problemelor, cu care se confrunta locuitorii acestui areal transfrontalier.
sursa: adrnord.md
Dina Roșca