Președintele raionului Criuleni, Veaceslav Burlac, în cadrul unui interviu pentru Provincial.md, a vorbit despre ce l-a determinat să se implice în administrarea raionului, ce alte funcții deține pe lângă cea de bază, care este situația locurilor de muncă la Criuleni, care sunt cele mai slabe puncte ale raionului și dacă se vede într-un nou mandat de președinte al raionului sau în fotoliul de deputat.
P.: Domnule Burlac, ce v-a determinat să vă implicați în administrarea raionului de baștină?
V.B.:Cred că, situația incertă în care se afla administrația publică locală de nivelul 1 și 2, dar și dorința mea de a schimba lucrurile spre bine.
P.: Ați absolvit Colegiul de Medicină din oraşul Bender, iar ulterior facultatea Business şi Administrarea Afacerii la Universitatea Agrară. Ați admis să faceți medicină pe viitor, de ce ați decis să efectuați un pas atât de radical – spre „Business şi Administrare”?
V.B.:Atunci în 1988, când am absolvit gimnaziul din Slobozia-Dușca, cred că, dorința mea era de a ajunge mai repede la bucata mea de pâine. Astfel, eu fiind numai cu mama, tatăl decedat în 1979, chiar îmi era dificil să stau pe spatele mamei și am ales să devin felcer, o profesie destul de nobilă, dar decizia radicală a venit mai încoace, când am înțeles că trebuie să devin un manager, însă, după cum cunoaștem, fără studii nu poți să devii un specialist bun.
P.: Până a veni în fruntea raionului Criuleni, ați fost blogger în online-ul moldovenesc, datorită articolelor în care ați susținut și promovat Partidul Democrat, dar mai cu seamă datorită criticii aduse opoziției. A influențat cumva această activitate la implicarea în politică și desemnarea dvs. în calitate de Președinte al raionului? De ce ați renunțat la blogging?
V.B.:Eu pe blogurile mele nu am adus laude Partidului Democrat, dar am criticat acțiunile celor care în viziunea mea au adus minus valoare Republicii Moldova. Am criticat inclusiv și partidul fostului prim-ministru – PLDM, din cauza că noi am văzut până la urmă în ce s-a transformat toate „inițiativele” lor. Până în anul 2015 la vamă era un haos, dacă în 2015 vama avea acumulări de 9 miliarde de lei, fără a fi majorate exporturile sau importurile în republica noastră, atunci în anul 2017 – vama a colectat 20 de miliarde. Este o diferență de 11 miliarde în timp de 2 ani de zile, atunci când a fost preluată și contracarate schemele de evaziune și contrabandă. La momentul dat PD și-a asumat guvernarea și o face, după părerea mea – bine.
Eu nu mai am timp să scriu. Dacă ați observat pe rețelele de socializare, atunci eu în fiecare zi am 3-4 evenimente. Dacă cineva crede că, fiind în fruntea unui raion, ai și timp liber… de fapt, poți să ai, dacă nu muncești.
P.: În mai 2018 veți avea un an de când sunteți în funcția de Președinte al raionului, după ce anterior fostul președinte a fost reținut, fiind învinuit de abuz în serviciu. Cum vă privesc locuitorii raionului Criuleni, dat fiind faptul că au avut parte de o experiență mai puțin plăcută cu fosta conducere? Ați avut de pierdut sau de câștigat în urma acestui caz?
V.B.:Eu nu am să dau niște calificative la subiectul cu predecesorii mei, eu venind în funcția de președinte în data de 6 mai 2017, am încercat să schimb radical nu doar poziția președintelui raionului față de cetățeni, ci invers – cetățenii să poată deschide ușa președintelui raionului de câte ori ar avea nevoie, indiferent care e problema lor. Eu sunt convins că îmi reușește, cetățenii bat la ușa președintelui raionului fără teama că ar fi neînțeleși din considerentele că nu adresează corect întrebarea sau nu au formulat corect problema. Eu sunt disponibil și chiar mă strădui să abordez problema ca fecior-mamă – dacă vine o doamnă mai în vârstă sau nepot-bunică – dacă vine o doamnă de vârsta a 3-a. Când vine cineva la egal ca mine – să abordez ca frate-frate, în așa modîncât să mă includ în problema lor și să pot acorda acel sprijin, chiar dacă nu am o soluție de moment, mă strădui să caut acea soluție, încât cel care a intrat pe ușa la mine, să plece mulțumit.
P.: Pe lângă funcția de Președinte al raionului Criuleni, conduceți și Uniunea Consiliilor Raionale din Republica Moldova? Cu ce se ocupă această organizație, la modul practic, este funcțională?
V.B.:Propunerea de a prelua conducerea Uniunii Consiliilor Raionale din Moldova a venit de la fostul președinte al acestei Uniuni, de la domnul Ghenadie Cazacu. La modul practic, în calitate de președinte mă ocup în a reprezenta interesele consiliilor administrației publice locale de nivelul 2 în diferite chestiuni, cum ar fi relația APL2 cu Guvernul, APL2 – Parlament, relația APL2 cu uniuni similare din România, dat fiind faptul că suntem un neam, vorbim o limbă și încerc să preiau de la ei acele practici pozitive pe care a avansat România în ultimii 10 ani.
Am o relație foarte bună cu foarte mulți președinți de județe din România. Recent am avut o întrevedere cu doamna ministru pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, în care am abordat nu doar problema raionului Criuleni, ci am discutat la general problema cu care se confruntă consiliile raionale. Am avut niște discuții și am abordat subiectul dat, inclusiv și cu mai mulți funcționari publici, deputați, la care am încercat să stabilim prioritățile pentru anul 2018. Am stabilit că avem și raioane, care nu au acordul de parteneriat strategic cu județele din România, am identificat raioanele și județele din România, care nu au semnate acorduri de genul dat, sperăm că până la data de 31 mai toate raioanele din Republica Moldova vor aveaacorduri de cooperare, în așa mod încât să beneficieze de niște suporturi, inclusiv financiare la diferite capitole.
P.: Se spune că agricultura este un sector strategic pentru Republica Moldova. Cum susțineți agricultorii din raion? Cu ce contribuie Consiliul raional la dezvoltarea sectorului agricol în localități?
V.B.:Venind în funcția de președinte de raion, am stipulat clar că, administrația publică nu este cea care să facă business. Prioritățile noastre sunt educația, sănătatea, protecția socială și cultura. Anume acele domenii care necesită resurse financiare și susținere, mediul de afaceri trebuie să se dezvolte singur. Important ca administrația publică locală de nivelul 1 și 2 sau cea centrală să nu încurce dezvoltării mediului de afaceri. Suntem unicul raion din Republica Moldova care avem instituit pe lângă președintele raionului – consiliul economic. Prin intermediul acestor consilii, noi identificăm probleme cu acre se confruntă agricultorii. Recent, în cadrul vizitei mele la Institutul de Fitotehnie „Porumbeni” , unde în discuție cu directorul am stabilit o problemă cu care se confruntă ei. Imediat am găsit și soluția, peste o zi, directorul instituției a spus că ,,domnul președinte atât de convingător și atât de repede ați încercat să soluționați problema că eu astăzi am venit la dvs.”. Chiar astăzi noi am găsit soluții în cazul acestei probleme, astfel în data de 7 martie 2018, în raionul Criuleni, într-o vizită de lucru o să avem o delegație din județul Vaslui din domeniul agricol, la care Institutul de la Porumbeni o să le facă o prezentare, pentru a penetra piața românească.
P.: Care este situația locurilor de muncă în raionul Criuleni?
V.B.:În ultimii 2 ani de zile în raionul Criuleni au fost deschise 160 de locuri noi de muncă, însă avem 684 de locuri vacante.Suntem convinși că în scurt timp vom reuși să deschidem o subzonă economică liberă și în așa mod să avem mai multe locuri de muncă.
P.: Sunteți Președinte al raionului de mai bine de jumătate de an, cu siguranță ați remarcat cele mai slabe puncte ale raionului. Care sunt acestea?
V.B.:Cea mai mare problemă care o avem la momentul dat este calitatea apei potabile, noi chiar avem o situație deplorabilă. Fiecare localitate nu are sau are parțial sistem de aprovizionare cu apă, avem numai o localitate aprovizionată 100% cu un sistem de apă și canalizare – satul Măgdăcești, restul – parțial. La momentul dat am identificat soluția care ar fi să implementăm niște proiecte zonal, re ne-ar permite să aprovizionăm etapizat localitățile.
A doua problemă foarte mare și anume când am venit în funcția de președinte, am atestat că noi nu avem blocuri sanitare în instituțiile de învățământ. În anul trecut am inițiat construcția blocurilor sanitare în 9 licee, gimnazii și școli primare, cred că, până la data de 31 mai o să fie date în exploatare în jur de 12 instituții de învățământ în care vom avea blocuri sanitare. Mi-am propus că până în data de 31 mai 2019în toate școlile din raionul Criuleni să fie blocuri sanitare interne, fiindcă, totuși, este vorba despre sănătatea copiilor noștri.
P.: Cu ce localități de peste hotare raionul Criuleni este înfrățit? Cu cine planificați sau sunteți la nivel de discuții pentru a realiza Actul de Înfrățire?
V.B.:Eu am să vorbesc despre administrația publică locală de nivelul 2, astfel la momentul dat raionul Criuleni este înfrățit cu județul Argeș și Vaslui. În data de 7 martie semnăm Acordul de Cooperare și Înfrățire cu județul Botoșani, la 27 martie semnăm Acordul de Înfrățire cu județul Neamț. Sperăm că până în data de 1-7 mai, să avem încă două înfrățiri și anume cu județul Hunedoara și Severinul, deja avem o scrisoare de intenție, avem o colaborare foarte bună și chiar ne simțim chiar ca frații.
P.: Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii din 1918, în acest fel pe teritoriul raionului Criuleni a fost declarat Anul Unirii. Se vor organiza acțiuni în acest sens, cum va fi marcat Anul Unirii?
V.B.:100 de ani de la Marea Unire este un eveniment solemn, dar noi avem o problemă foarte mare în ceea ce ține de reunificarea țării noastre. Din păcate, la noi în țară nu am văzut pe nimeni să inițieze un proiect, colectând semnături ca toate consiliile din dreapta râului Nistru și din stânga, să mergem să semnăm ca noi să reunificăm Republica Moldova, ca apoi să purcedem la a 2-a etapă, care e firească, ca să nu mai avem graniță. Atât timp cât noi avem problema transnistreană, separatism, există risc de izbucnire a unui conflict armat în interiorul țării, că noi avem foarte mulți „prieteni”, care foarte mult și-ar dori destabilizarea situației în Republica Moldova și aici mă refer la forțele pro-ruse. Situația este sub semnul de întrebare și aici mă refer la aceea că s-au activizat semnatarii pentru a declara Anul Unirii în diferite consilii locale, la scurt timp s-au activizat socialiștii, parcă într-o formă oarecare ar fi la comandă. Apoi, mai trece ceva timp Usatîi își dă demisia, Chirtoacă își dă demisia, și iată și situația dată cu semnatarii, eu cred că nu a fost bine gândită, cineva care o implementează la momentul dat, cred eu, face o greșeală mare.
Ceea ce ține de activitățile care vor fi întreprinse în Criuleni vizavi de serbarea Centenarului, eu cred noi o să le avem. Noi o să avem diferite proiecte, vizita în Criuleni a doamnei ministru Natalia Intotero. Avem planificate pentru acest an mai multe activități culturale, cum ar fi Meșterul Manole – Festival internațional,în cadrul căruia sperăm că o să avem participanți din cel puțin 6 țări: Georgia, Azerbaidjan, Estonia, Italia, România, evident, sperăm și Franța. Vom avea inițiate activități în licee, gimnazii, până la urmă noi vom promova limba română și entitatea noastră.
P.: Vă vedeți într-un nou mandat de președinte al raionului? Sau… la următoarele alegeri parlamentare, intenționați să candidați în circumscripție sau pe listă de partid pentru funcția de deputat?
V.B.:Eu la momentul dat, consider că, fac cu brio job-ul, dacă locuitorii raionului Criuleni o să considere de cuviință că eu, în calitatea mea de președinte de raion, am făcut multe acțiuni și am îmbunătățit viața oamenilor, inclusiv ceea ce fac la momentul dat în spitalul din Criuleni, care niciodată nu a avut parte de o asemenea investiție adusă și implementată. Și cred că oamenii singuri vor decide dacă sunt eu apt pentru a mai sta în fruntea raionului Criuleni sau nu.
Ceea ce ține de alegerile parlamentare de anul acesta, iarăși, vom vedea situația reală, dacă am șansele și cel puțin vor considera că eu în calitate de deputat, reprezentant al circumscripției a raionului Criuleni, aș putea aduce valoare raionului, atunci oamenii vor decide, nu eu decid, eu pot doar să accept sau nu.
Mihaela Conovali