În cadrul unui interviu pentru www.oficial.md, deputatul Iurie Dârda s-a referit mai multe acțiuni și evenimente de actualitate care țin de dezvoltarea economică a Republicii Moldova.
O: Dle Dârda, Dvs. sunteți cunoscut și ca politician, și ca om de afaceri. De aceea, ne-am propus drept scop să aflăm opinia Dvs. despre un șir de acțiuni și evenimente cu tentă economică, considerând că punctul Dvs. de vedere poate fi unul important și pentru cititorii noștri.
Iu.D.: De regulă, nu accept să o fac pe comentatorul politic sau economic, iar unele puncte de vedere pe care le am în aceste domenii le fac publice prin intermediul postărilor pe blogul personal. Dar, dacă insistați, putem face și o excepție.
O: Vă mulțumim. În primul rând, am vrea să aflăm punctul Dvs. de vedere despre noul Cod Funciar, aprobat recent de Guvern…
Iu.D.: Este un document foarte important, deoarece reglementează nu doar relația dintre deținătorii de terenuri și autoritățile publice, ci și responsabilitățile proprietarilor, în special în ceea ce ține de protecția solurilor. De asemenea, este foarte important faptul că se vine cu o clasificare a terenurilor în funcție de destinația acestora. Iar o noutate importantă a Noului Cod ține de evidența terenurilor printr-un sistem informațional unic. În opinia mea, aceste momente sunt de bază, dacă pornim de la faptul că una din principalele bogății ale Republicii Moldova sunt anume solurile, noi fiind și un stat agrar.
O: Dar interdicția impusă străinilor în ceea ce ține de dreptul de proprietate asupra terenurilor?
Iu.D.: Fiecare stat este în drept să decidă în mod suveran cine are dreptul să dețină terenuri în proprietate pe teritoriul său. Presupun că această decizie s-a luat în baza unor analize ample în domeniu, dar aceasta nicidecum nu înseamnă că străinii nu vor putea face investiții în sectorul agrar al Republicii Moldova. Am ținut să accentuez acest moment deoarece am văzut unele interpretări în acest sens, lansate în spațiul public. Dreptul de a deține terenuri și posibilitatea de a investi sunt lucruri absolut diferite și nu trebuie confundate. Legislația prevede posibilități clare care să le permită investitorilor străini să se manifeste în acest sens. Spre exemplu, în domeniul despre care vorbim investițiile pot fi făcute de întreprinderile cu capital mixt, deci probleme din acest punct de vedere nu pot să fie.
O: Vorbind despre investiții în RM, nu pot să nu vă întreb ce credeți despre Moldova Business Week 2018, care se va desfășura în curând?
Iu.D.: Este un eveniment anual, devenit deja o bună tradiție, iar faptul că se organizează cu periodicitatea menționată e o dovadă a eficienței sale. Spre exemplu, în acest an, din câte cunosc, la Moldova Business Week vor fi circa 1000 de participanți, inclusiv agenți economici din 53 de state. E o oportunitate unică pentru investitorii străini de a afla informații din prima sursă despre oportunitățile investiționale din RM, iar pentru agenții economici de la noi de a stabili relații de colaborare cu colegii lor de peste hotare.
O: Apropo, despre îmbunătățirea condițiilor în care activează businessul în Moldova a vorbit recent Premierul Pavel Filip cu Leonid Cerescu, șeful Confederației Naționale a Patronatelor. Premierul a promis îmbunătățirea continuă a condițiilor pentru mediul de afaceri.
Iu.D.: E firesc ca Executivul și personal Primul ministru să-și dorească dezvoltarea mediului de afaceri. Or, cu cât mai dezvoltat va fi mediul de afaceri, cu atât mai multe posbilități va acea Guvernul să îmbunătățească viața oamenilor. Ce înseamnă business dezvoltat? Mai multe locuri de muncă, mai multe impozite achitate la diferite bugete, mai puțini oameni plecați peste hotare, salarii mai mari etc. Mediul de afaceri este un partener al Guvernului în ceea ce ține de îmbunătățirea condițiilor social-economice în țară și acest lucru trebuie să-l înțelegem cu toții, deoarece el e piatra de temelie pe care se construiește bunăstarea cetățenilor.
O: Și Legea bugetului pentru anul viitor favorizează dezvoltarea business-ului autohton?
Iu.D.: Legea bugetului este expresia politicii bugetar-fiscale, iar aceasta prevede mai multe facilități pentru mediul de afaceri. Nu cred că e cazul să mă opresc la fiecare din acestea în parte, deoarece ele au fost mediatizate pe larg la timpul lor, dar, cu siguranță, vorbim de un document cu caracter stimulatoriu, iar efectele sale în anul ce vine le va resimți nu doar mediul de afaceri, ci și societatea în general.
O: Vă mulțumim pentru că ați acceptat să vorbiți la aceste teme importante pentru societatea noastră.
Iu.D. Eu vă mulțumesc pentru interes și pentru oportunitatea de a-mi face public punctul de vedere.
Cristina Pendea