La 27 aprilie 2018, în mun. Chișinău a avut loc ceremonia de semnare a contractului de cofinanțare pentru proiectul de revitalizare urbană ,,Crearea unui spațiu de interacțiune comunitară în Gimnaziul ,,A.I.Cuza” din mun. Bălți”. Despre aceasta anunță primăria municipiului, informează Provincial.
Proiectul va fi implementat în mun. Bălți, în perioada mai-noiembrie 2018.
Proiectul de revitalizare urbană a fost selectat în cadrul concursului public Fondul Granturilor Mici 2018 – ediția revitalizare urbană, la care au participat 14 orașe și municipii din Republica Moldova.
Suportul oferit de Polish Aid pentru cofinanțarea proiectului este de 660 mii lei, contribuția primăriei mun.Bălți fiind 200 mii lei. Inițiativa este cofinanțată în cadrul proiectului nr. 309/2017/M3 „Suport pentru Guvernul Republica Moldova în implementarea Strategiei naționale de dezvoltare regională 2016-2020 în domeniul politicii urbane și dezvoltării urbane”, implementat de Ministerul Investițiilor și Dezvoltării a Republicii Polonia, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a Republicii Moldova și Reprezentanța Fundației „Solidarity Fund PL” în Moldova
Scopul proiectului este Crearea unui spațiu de interacțiune comunitară în Gimnaziul ,,A.I. Cuza” din mun. Bălți, în vederea revitalizării zonei urbane degradate, prin asigurarea accesului la servicii educaționale de calitate în spirit civic pentru copii și adulți din zonă.
În cadrul proiectului va fi realizată reparația capitală a grupurilor sanitare din Gimnaziu, vor fi create căi de acces în instituție pentru persoane cu mobilități reduse și va fi amenajat teritoriul adiacent Gimnaziului, prin organizarea unui concurs de inițiative de proiecte de revitalizare cu participarea locuitorilor zonei. Totodată, va fi creat un Grup local de inițiativă care va contribui la sporirea activismului civic prin implicarea în soluționarea problemelor comunitare. Grupul local de inițiativă va reprezenta ,,nucleul” procesului de revitalizare și va deveni locomotiva acestuia, formându-se o echipă cu capacități dezvoltate capabilă să dezvolte inițiative similare de sinestătător.
Beneficiarii și participanții proiectului vor fi 396 elevi ai Gimnaziului și 150 familii din zona degradată.
Dina Roșca