Sergiu Bunduchi din satul Hagimus, raionul Căușeni, este printre puținii fermieri care practică producerea castraveților pe suport. Această metodă de cultivare a castraveților îi permite să obțină recolte de aproape 4 ori mai înalte comparativ cu producerea tradițională a castraveților, informează Provincial.
Fermierul spune că producerea castraveților pe suport îi oferă mai multe avantaje, cum ar fi recolta de circa 40 de tone de castraveți per hectar, reducerea riscurilor de răspândire a bolilor și dăunătorilor, eficiență la îngrijirea și recoltarea castraveților și extinderea perioadei de recoltare până la 60 de zile.
Sergiu Bunduchi spune că a început să aplice suportul la cultivarea castraveților din 2012, pe o suprafață de 0,3 hectare, iar astăzi a extins suprafața până la 2,5 hectare. „Castraveții recoltați sunt vânduți fabricilor de conserve, în special castraveții de 3-6 cm, 6-9 cm și 9-12. Prețurile sunt stabilite în prealabil cu întreprinderea și este avantajos pentru noi. Cel mai pun preț este oferit pentru cornișoni de 3-6 cm”, spune fermierul.
Potrivit agricultorului, pentru înființarea plantației sunt necesari stâlpi de cca 2 metri, plasă de 1,7 metri, circa 20 de mii de plante per hectar și multă muncă. Pentru a facilita munca fizică și a spori eficiența lucrărilor, Sergiu Bunduchi a beneficiat de un grant din partea Proiectului USAID Agricultura Performantă, din care și-a procurat un cărucior electric care ajută lucrătorii la efectuarea rapidă cu efort minim a operațiunilor de îngrijire a plantelor.
Experții confirmă avantajele producerii castraveților pe suport, precizând că această tehnologie este recomandată gospodăriilor mici și medii care vor să obțină profituri rapide. Totodată, potrivit experților, investițiile necesare pentru înființarea unui hectar cu castraveți pe suport sunt de circa 166 de mii de lei, în același timp profitul net obținut per hectar ar putea ajunge la 90 de mii de lei.
Dina Roșca