La Chișinău s-a deschis astăzi primul Forum Național în domeniul Medierii din Republica Moldova, organizat de către Ministerul Justiției și Consiliul de mediere, în colaborare cu Centrul pentru Soluţionarea Eficientă a Disputelor (CEDR) și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). La eveniment participă ministrul Justiției, Oleg Efrim, ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Phil Batson, președintele Consiliului de mediere, Tatiana Ciaglic, reprezentanții BERD, dar și cei ai sistemului judiciar, societății civile, experți naționali și internaționali.
În discursul de deschidere, ministrul Justiției, Oleg Efrim, a mulțumit partenerilor externi pentru implicare și susținere în promovarea și dezvoltarea medierii ca metodă alternativă de soluționare a litigiilor, dar și pentru implementarea proiectului pilot de utilizare a medierii în cauze comerciale în instanțele din Chișinău și Bălți.
”Metodele alternative de rezolvare a disputelor sunt o prioritate a reformei justiției – un mijloc suplimentar oferit cetățenilor, mai ieftin și mai rapid de soluționare a disputelor, fără a apela la instanțe sau avocați. Scopul Ministerului Justiției este de a încuraja cetățenii și mediul de afaceri să apeleze la specialiști care să îi ajute să găsească o soluție a conflictelor pentru a evita procesele de judecată, birocrația, cheltuielile inutile și timpul pierdut prin instanțe”, a menționat Oleg Efrim. Ministrul Justiției a mai afirmat că discuțiile din cadrul forumului vor constitui o platformă eficientă pentru preluarea celor mai eficiente practici internaționale, astfel încât să fie îmbunătățită calitatea medierii din Republica Moldova.
Și ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova, Phil Batson, a reiterat necesitatea promovării medierii, aducând exemplul Regatului Unit, unde acest instrument este foarte popular nu doar printre cetățeni, dar și în mediul de afaceri.”Dezvoltarea medierii va oferi cetățenilor Republicii Moldova numeroase avantaje: reducerea cheltuielilor pentru părțile aflate în conflict și a timpului pierdut în procesele de judecată, mai puține dosare în instanțe și reducerea sarcinii judecătorilor, ceea ce va face ca actul justiției să fie unul profesionist, integru și accesibil”, a subliniat ambasadorul Marii Britanii.
Potrivit reprezentanților Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), promovarea instrumentelor alternative de soluționare a disputelor reprezintă o mare provocare pentru Republica Moldova. ”BERD și-a asumat responsabilitatea de a susține reformele din Republica Moldova, în special cele din justiție. Or, dezvoltarea unui mediu investițional nu este posibilă fără o justiție transparentă și profesionistă. Medierea devine un instrument tot mai cunoscut în țările de tranziție”, a afirmat Julia Otto, șeful misiunii BERD în Republica Moldova.
”Un proces de mediere lasă nu doar sentimentul că ambele părți au câștigat, dar lasă loc și pentru business”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr.
Președintele Consiliului de mediere, Tatiana Ciaglic, a mulțumit Ministerului Justiției și partenerilor externi pentru implicare în dezvoltarea medierii și a dat asigurări că acest instrument va deveni o adevărată alternativă de soluționare a litigiilor în Republica Moldova.
Forumul Național în domeniul Medierii din Republica Moldova are drept scop promovarea şi dezvoltarea instituţiei medierii în calitate de mijloc alternativ de soluţionare a litigiilor, un domeniu prioritar care se regăsește în Strategia de Reformare a Sectorului Justiţiei pentru anii 2011-2016. În cadrul forumului sunt abordate subiecte ce se referă la rolul medierii în Republica Moldova, funcţionarea eficientă a sistemului de soluționare alternativă a litigiilor, avantajele acesteia în vederea edificării unui sistem judiciar eficient. De asemenea, sunt prezentate cele mai eficiente practici internaţionale în domeniul medierii şi provocările în aplicarea acesteia.
Maria Roșca