Credincioșii din Penitenciarul nr.1-Taraclia vor avea în viitorul apropiat un nou lăcaș sfânt. Piatra de temelie a fost așezată sâmbătă, 21 octombrie 2017, ceremonia religioasă fiind oficiată de un grup de preoți din regiunea de sud a țării, în frunte cu președintele Sectorului sinodal, activitate pastorală în instituțiile penitenciar, Preotul capelan Maxim Melinti.
Evenimentul de binecuvântare a construcției noii biserici a adunat conducerea Departamentului Instituțiilor Penitenciare și a instituției de detenție, reprezentanți ai administrației publice locale, angajați ai DIP ai Penitenciarului nr.-Taraclia și persoane private de libertate.
După închinarea rugăciunii de binecuvântare a construcției lăcașului ce va purta numele „Sfântului Andrei”, grupul de preoți, împreună cu oaspeții prezenți au pus crucea și câte o piatră în cele 4 colțuri ale viitoarei biserici, sfințind apoi locul unde se va ridica obiectul de cult.
Preoții capelani au explicat sensurile profunde ale aşezării unei pietre de temelie pentru un nou lăcaş de închinare, îndemnând cu blândețe să se implice, fiecare după putința sa, în lucrarea ce presupune ridicarea noii biserici.
„Biserica creștină este casa tuturor, unica în lume care unește toate categoriile sociale, femei și bărbați, bogați și săraci, liberi și deținuți, find un loc unde fiecare se poate mântui. Nu este ușor să se construiască o biserică, de multe ori este aproape imposibil, dar nimic nu e prea greu dacă ai un minim de voință și un gram de hărnicie. Să dăruiți fiecare câte o fărâmă din ființa dumneavoastră la edificarea acestui sfânt lăcaș”, a adăugat preotul capelan, Maxim Melinti.
La rândul lor, directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan și șeful Penitenciarului nr.1-Taraclia, Andrei Bușmachiu, au mulțumit celor prezenți pentru asistarea la un acest eveniment, istoric pentru instituția de detenție din Taraclia.
De remarcat că, construcția bisericii are drept scop cultivarea sentimentului de credinţă în penitenciare, aceasta reprezentând unul din pilonii fundamentali ai corecţiei comportamentale și ai resocializării persoanelor din detenţie.
Dina Roșca