Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Organizația pentru Alimentație şi Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) au semnat, în după amiaza zilei de ieri, două Acorduri de proiecte de asistență tehnică, ce vor contribui la dezvoltarea rurală și dezvoltarea sectorului pomușoarelor din Republica Moldova. Acordurile de proiect au fost semnate de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Vasile Bîtca și reprezentantul FAO în Moldova, Raimund Jehle.
Costul total al proiectelor constituie circa 818 000 de dolari și urmează a fi finalizate în anul 2019.
Proiectele vor contribui la dezvoltarea capacităților în domeniul agriculturii și politicii de dezvoltare rurală – pentru elaboratorii de politici publice, oficiali locali și alte părți vizate care vor fi implicați în pregătirea și implementarea planurilor de dezvoltare comunitară pentru trei comunități –pilot, precum și la consolidarea capacității micilor producători de pomușoare. Comunitățile-pilot vor fi selectate în prima fază a implementării proiectului. vizează producerea pomușoarelor de către micii fermieri, iar cel de-al doilea se referă la consolidarea politicelor privind dezvoltarea rurală. Obiectivul fiind de a ajuta comunitățile să atragă și să absoarbă finanțare. În baza priorităților identificate, proiectul va permite participanților să solicite finanțare pentru mașini de muls, tractoare, unități de transport sau alte echipamente. Aplicațiile participanților vor fi revizuite în baza copetitivității, iar toate echipamentele achiziționate vor fi utilizate și în scopuri demonstrative și de instruire.
„Împreună cu FAO vom dialoga și cu alți parteneri pentru a extinde proiectul și în baza experiențelor pilot, a proiectelor demonstrative să dezvoltăm o abordare programatică pentru dezvoltarea rurală în țara noastră. Experiența internațională, expertiza și accesul la materialele genetice globale sunt avatajele cheie ale FAO și ne vor ajuta să atingem obiectivul general al ministerului de a îmbunătăți producția de pomușoare”, a subliniat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Bîtca.
Reprezentantul FAO în Moldova, Raimund Jehle a afrimat că aceste două proiecte constituie principalul obiectiv al asistenței acordate țării noastre.
„Proiectul sprijină pe deplin unul dintre principalele obiective ale asistenței noastre în Moldova și anume facilitarea accesului cetățenilor din Republica Moldova la oportunitățile unui trai mai bun, unor condiții de viață îmbunătățite, locuri de muncă decente și productive generate de o creștere economică durabilă, echitabilă și incluzivă”, a menționat Reprezentantul FAO în Moldova, Raimund Jehle, în cadrul evenimentelor de semnare a Acordurilor de proiecte.
Potrivit oficialilor proiectul de dezvoltare rurală este strâns legat de cel de-al doilea proiect, ce vizează consolidarea capacității micilor producători de pomușoare, completând eforturile de dezvoltare rurală cu tehnologii și informații inovatoare, astfel încât fermierii moldoveni să poată obține cele mai bune rezultate din munca și terenul lor.
În cadrul proiectelor va fi creată prima plantație de material săditor de pomușoare, unde fermierii locali vor învăța să producă material săditor tradițional și soiuri noi îmbunătățite folosind tehnologii inovatoare. Pe câmpurile demonstrative pentru producerea fructelor de pădure va fi observată și testată aplicarea diferitor tehnologii și soiuri. Concluziile observațiilor vor fi reflectate în materialele de instruire și informare și vor fi distribuite pentru a extinde grupul de formatori calificați.
Menționăm, în Republica Moldova sunt circa 100 000 de fermieri, care cultivă pomușoare în parcele mici sau grădini.
Dina Roșca
Guvernarea de la Chișinău face treabă bună dacă partenerii de dezvoltare continuă să arunce cu bani în Republica Moldova !
Guvernarea de la Chișinău face treabă bună dacă partenerii de dezvoltare continuă să arunce cu bani în Republica Moldova !!
Sectorul agrar poate fi dezvoltat prin astfel de proiecte, ce oferă nu doar sprijin financiar, ci și asistență tehnică.