Pelinul este o plantă foarte populară în România, fiind folosită în medicina tradițională încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea problemelor digestive și hepatice. Cea mai simplă modalitate prin care poate fi folosit pelinul este sub formă de ceai, dar recomandat este să fie administrat numai sub atenta supraveghere a unui specialist.
Iată ce proprietăți are ceaiul de pelin:
Digestive
La nivel digestiv, pelinul îndeplinește două funcții principale: În primul rând, ajută la combatarea mai multor probleme, inclusiv durere, flatulență, diaree și vărsături. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea acestei plante pentru a trata arsurile la stomac sau hernia hiatală. În al doilea rând, este un remediu digestiv. Astfel, stimuleaza apetitul și crește secreția de sucuri gastrice, fiind recomandat persoanelor cu o digestie lentă.
Hepatice
Atunci când ficatul nu își mai poate îndelini funcția, apar probleme ca oboseală, greutate în dizolvarea grăsimilor, probleme de vedere, căderea părului. Rolul pelinului este de a decongestiona ficatul și de a stimula funcția acestuia, precum și vezica biliară. În general, plantele medicinale acide, cum ar fi boldo și anghinarea, stimulează funcția ficatului.
Purificatoare
Datorită proprietăților sale hepatice, pelinul este o opțiune excelentă pentru detoxificarea corpului. la urma urmei, ficatul are rolul de a curăța sângele și de a elimina substanțele toxice. Așadar, un specialist îți poate recomanda să bei o ceașcă de ceai de pelin la fiecare 3-6 luni.
Cum poate fi folosit pelinul:
Cea mai simplă, mai ieftină și cea mai eficientă modalitate de a folosi pelinul este în ceai și pentru o perioadă scurtă de timp. Ține cont de recomandarea specialistului. Evită să folosești planta medicinală după cum crezi tu. Vei preveni astfel efectele negative care pot să apară.
Pentru a aplica topic, înmoaie un prosop în ceai de pelin și aplică-l pe zona abdominală pentru a atenua problemele digestive sau durerea. Ca în cazul tuturor infuziilor de plante medicinale, pelinul nu trebuie să fie fiert niciodată. Adaugă-l când apa este caldă.
Contraindicații:
– Plantele medicinale pot fi, de asemenea, nocive dacă sunt luate în exces sau fără cunoștințe ample, așa că recomandat este să consulți întotdeauna un medic.
– Consumul de pelin nu este recomandat femeilor însărcinate și persoanelor cu ulcere gastrice.
– Nu trebuie să folosești pelinul în abuz și ar trebui să iei numai doza indicată de o persoană specializată.
sursa: clickpentrumei.ro