Leuşteanul, nelipsit din tradiţionalele borşuri româneşti, este mai degrabă o plantă medicinală decât un zarzavat. Principiile active pe care le conţine au o puternică acţiune terapeutică asupra aparatului respirator, a aparatului reno-urinar, asupra sistemului endocrin şi, mai ales, a celui digestiv.
Leușteanul este un excelent remediu pentru prevenirea bolilor, atunci când este consumat sistematic, putând deveni, la nevoie, şi o soluţie eficientă în unele afecţiuni digestive:
Stări de greaţă, dischinezie biliară – se mestecă 1-2 frunze proaspete de leuştean, înainte şi după masă. Este un tratament simplu, dar cu efecte puternice, deoarece stimulează secreţia de sucuri gastrice, favorizează peristaltismul şi eliberarea bilei din colecist. De asemenea, frunzele proaspete de leuştean consumate ca atare au efecte antiinflamatoare asupra tubului digestiv, fiind un adjuvant util în cazul colitelor şi al problemelor pancreatice.
Anorexie – cu un sfert de oră înainte de masă, se consumă una-două frunze proaspete de leuştean, care se mestecă îndelung. Uleiurile volatile şi substanţele amare pe care le conţin sunt un excelent stimulent digestiv şi măresc, în mod armonios, pofta de mâncare. Datorită acidului angelic conţinut în frunzele sale, are şi efecte tonice nervoase şi psihice, fiind eficient în cazul anorexiei psihice. Un element interesant este că, atunci când sunt consumate în cantităţi mai mari (cinci-zece frunze odată), efectul frunzelor de leuştean este opus, diminuând pofta de mâncare şi blocând apetitul alimentar excesiv.
sursa: realitatea.net