Poeta Renata Verejanu a fost omagiată astăzi la 70 de ani de la naştere. Cu această ocazie, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, au vernisat expoziția-eveniment „Poetul Dintre Milenii”, informează moldpres.md.
În alocuţiunea sa, directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a menţionat că Renata Verejanu este o poetă, eseistă, jurnalistă, activistă pe tărâm social şi cultural, care a reuşit să adune de-a lungul anilor în jurul ei mai mulţi copii, promovându-i şi ajutându-le să se formeze ca personalitate.
La rândul său, academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că Renata Verejanu are o triplă calitate: de scriitoare, de animatoare culturală şi de susţinătoare a tinerelor talente sub semnul Micului Prinţ al lui Antoine de Saint-Exupery, conducând o revistă şi o organizaţie guvernamentală cu aceeaşi denumire. Criticul literar Ion Ciocanu a subliniat că atunci când a venit în fruntea Editurii „Literatura Artistică”, numită mai târziu „Hyperion”, a dat de cinci manuscrise ale Renatei Verejanu, pe care le-a editat într-o antologie – ”Ofrandă omeniei”. „Renata Verejanu este căutare şi găsire de sine în domeniul culturii”, a constatat Ion Ciocanu.
Cuvinte de felicitare şi de omagiu i-au adus poetei în această zi preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, scriitorul Ion Cuzuioc, directorul Centrului Academic Internaţional „Mihai Eminescu”, Elena Dabija, care a precizat că instituţia a declarat 2017 anul Renata Verejanu, organizând mai multe manifestări în diverse biblioteci.
Renata Verejanu s-a născut la 22 octombrie 1947 în satul Verejeni, raionul Ocniţa. A absolvit Institutul Politehnic (azi Universitatea Tehnică a Moldovei, 1970), Institutul de Literatură „M. Gorki” din Moscova (1980) şi doctorantura la Universitatea din Bucureşti (2002). A debutat cu volumul de poezie „Do liubvi” („Până la dragoste”), apărut în 1979 la Editura „Molodaia Gvardia” din Moscova, pentru care în 1983 a primit premiul literar unional „Maxim Gorki”, urmat de cartea „Ofrandă omeniei”, „Stema destinului”, “Acest anotimp al iubirii”, „Poetul dintre milenii”, „Iubirea pe toate le vede”, Relief stelar” ş.a. În 1992 fondează revista pentru copii „Micul Prinţ”. Organizează un festival cu acelaşi generic pentru copiii talentaţi (1993). Înfiinţează mai multe ONG-uri pentru activizarea societăţii civile din R. Moldova.