Astăzi se împlinesc 26 de ani de la conflictul armat de pe Nistru, care s-a declanșat pe 2 martie 1992. Astfel în mai multe localități din țară au fost desfășurate mitinguri și depuneri de flori, informează Provincial.
În raionul Dondușeni programul comemorării eroilor a inclus: miting solemn, minut de reculegere, parastas oficiat de un sobor de preoți, salve și onoruri militare, înmânare de distincții și diplome, depuneri de coroane și flori la complexul memorial, elemente de paradă militară, demonstrare de tehnică militară și armament din dotare, evoluarea fanfarei militare, demonstrarea elementelor de luptă corp la corp.
Și în orașul Glodeni a avut loc comemorarea eroilor căzuți în conflictul armat de pe Nistru.
În municipiul Hîncești, la fel într-un miting solemn au fost comemorați eroii neamului. Potrivit Primăriei, din raionul Hânceşti, la acest război au participat 583 de combatanţi, 15 dintre care au căzut pe câmpul de luptă.
La Rezina, venirea primăverii a fost marcată nu doar de bucuria anotimpului reînvierii, ci și de lacrima amară a amintirii conflictului armat de la Nistru. Potrivit Consiliului, raionul Rezina a plătit independența țării cu șapte vieți tinere.
Pin urmare și la Edineț a avut loc ceremonia de comemorare a celor 26 de ani de la începutul conflictului militar din Transnistria pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.
Cu acest prilej, astăzi, la Fălești, în preajma complexului memorial consacrat eroilor căzuţi în luptele pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova a avut loc acţiunea comemorativă.
Evenimentul de comemorare a avut loc și la Strășeni, astfel la război participând 203 persoane din oraș, după cum relatează Primăria orașului.
O acțiune de comemorare a avut loc și la Ialoveni. Participanții la miting și veteranii de război au depus flori, în mod tradiţional, la Complexul Memorial “Eternitate“ din oraș.
Zi de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, a avut loc și la Cimișlia. În ajunul împlinirii celor 26 de ani de la izbucnirea războiului din 1992, peste o sută de veterani, dar şi oameni de rând din oraşul Cimişlia au depus flori la monumentul celor care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă şi au asistat la o slujbă de pomenire, după cum scrie Primăria orașului.
Totodată și la Dubăsari au fost comemorați eroii din conflictul armat de pe Nistru.
Zeci de ungheneni s-au adunat la monumentul Troița Martirilor Neamului din Ungheni pentru a comemora eroii căzuți în războiul de pe Nistru. La mitingul consacrat aniversării a 26 de ani de la începutul conflictului armat de pe Nistru au participat reprezentați ai administrației publice locale și raionale, instituțiilor publice din Ungheni, Petru Lițiu, consul la Oficiul Consular al României la Ungheni, veteranii războiului din Transnistria și simpli cetățeni. Oleg Ungureanu, Ghenadie Crestiuc, Petru Slonov și Vasile Moruz sunt unghenenii care nu s-au mai întors acasă de pe câmpul de luptă.
Comemorarea ostașilor căzuți în Conflictul armat de pe Nistru a avut loc și în orașul Leova.
În orașul Criuleni, evenimentul legat de comemorarea celor căzuți pentru apărarea țării a început cu o ceremonie solemnă de pomenire a veteranilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.
Și în “Piața Voluntarilor” din orașul Căușeni a fost organizat un eveniment dedicat eroilor căzuți la Nistru.
La 26 de ani de la sîngeroasele lupte pentru Independenţa şi Integritatea statului nostru, la Florești a avut loc un miting consacrat conflictului armat, iar mai apoi depuneri de flori.
Notă: Materialele foto au fost preluate de pe site-urile oficiale ale Primăriilor.
Dina Roșca