Cele mai bune practici implementate de autoritățile publice locale din Moldova în 2015 și 2016 au fost premiate în cadrul unei ceremonii naționale. Evenimentul a fost organizat de IDIS „Viitorul”, în cadrul Programului bunelor practici, care este implementat cu suportul financiar al Consiliului Europei, potrivit Agenției de Dezvoltare Regionale Centru.
Autoritățile publice locale din țară au participat în acest an la patru categorii ale competiției bunelor practici și anume: 1. Transparența guvernării locale – premisă pentru creșterea încrederii cetățenilor în administrație; 2. Dezvoltare locală prin implicare comunitară; 3. Moștenirea cultural-istorică, resursă pentru revitalizarea comunității; 4. Servicii publice de calitate în sprijinul cetățenilor. Scopul Programului bunelor practici este acela de a identifica și disemina inițiativele originale din administrația publică locală din Republica Moldova, precum și a face cunoscute experiența și rezultatele remarcabile ale autorităților și instituțiilor publice locale din țară.
În cadrul Ceremoniei naționale de premiere a celor mai bune practici în administrația publică locală au fost decernate 22 certificate de participare, 14 mențiuni, zece premii de gradul III, zece premii de gradul II și cinci premii de gradul I și șapte premii speciale pentru cele mai bune practici implementate de administrațiile publice locale în perioada 2015-2016. Autoritățile câștigătoare s-au ales cu trofee și diplome, iar restul participanților, cu certificate.
Astfel, în Regiunea de Dezvoltare Centru au fost acordate următoarele premii:
Secțiunea: Transparența guvernării locale – premisă pentru creșterea încrederii cetățenilor în administrație
Premiul I – primăria satului Bravicea (raionul Călărași) pentru editarea ziarului comunitar „Curierul de Bravicea”
Premiul II – primăria comunei Ruseștii Noi (raionul Ialoveni) pentru studierea limbii engleze cu ajutorul voluntarei de la Corpul Păcii, Deborah Sasek
Secțiunea: Dezvoltare locală prin implicare comunitară
Premiul I – primăria comunei Sipoteni (raionul Călărași) pentru Serviciul de salvatori și pompieri voluntari
Premiul II – orașul Telenești pentru dezvoltarea serviciilor moderne la biblioteca raională „Vasile Alecsandri”
Premiul III – primăria comunei Calfa (raionul Anenii Noi), primăria orașului Călărași și comuna Lozova (raionul Strășeni)
Secțiunea: Servicii publice de calitate în sprijinul cetățenilor
Premii speciale: primăria comunei Ciorești (raionul Nisporeni);
Premiul I – primăria comunei Cărpineni din raionul Hâncești pentru proiectul de compostare a deșeurilor biodegradabile
Premiul II – satul Costești din raionul Ialoveni pentru centrul comunitar „Speranța”
Premiul III – primăria comunei Zagarancea din raionul Ungheni
La ediţia 2015 – 2016 a Programului Bunelor Practici au participat în competiție 104 bune practici din 64 de autorități publice locale. În ceea ce privește regiunile, bunele practici au fost depuse din 25 de raioane ale țării și trei municipii: Chișinău, Bălți și Comrat. Astfel, din regiunea Centru au fost depuse 45 de bune practici din 24 de comunități; 33 de bune practici au fost depuse din regiunea de Sud și 26 bune practici din 19 localități au fost implementate în regiunea de Nord a țării.
Programul Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale din Moldova este implementat de către IDIS „Viitorul”, cu suportul financiar al Consiliul Europei. Programul are scopul de a identifica, valorifica și disemina bunele practici printre autorităţile publice locale din Republica Moldova, contribuind astfel la eficientizarea guvernării locale.
Dina Roșca