Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău (CECC) a admis astăzi sesizarea, dar și contestația Partidului Unității Naționale (PUN) privind anularea înregistrării candidatei Partidului Șor la funcția de primar al Chișinăului, Reghina Apostolova.
Membrul CECC, Vitalie Miron, a informat că, la 8 mai 2018, PUN a depus o contestație, prin care a sesizat încălcarea prevederilor mai multor articole din Codul Electoral de către un concurent electoral.
„Ar fi vorba despre finanțarea ilegală a partidelor politice în campania Reghinei Apostolova. Tot în acea zi, a fost recepționată sesizarea din care se pretinde încălcarea din Codul electoral a mai multor prevederi. Atât contestația, cât și sesizarea, ca finalitate are solicitarea de a înainta cerere către instanța de fond, Judecătoria Chișinău, privind anularea înregistrării concurentului Regina Apostolova, drept o sancțiune prevăzută de Codul electoral. După recepționare, am luat legătura cu reprezentantul cu drept de vot al PȘ și am solicitat să se expună cu referințe și am recepționat un răspuns”, a precizat Miron.
Reprezentanții Partidului Șor au solicitat respingerea sesizării, iar anterior au declarat că acuzațiile lansate în adresa formațiunii sunt nefondate.
În final, decizia a fost susținută de 8 membri ai Consiliului. Astfel, CECC urmează să se adreseze la Judecătoria Chișinău cu solicitarea de a anula înregistrarea Reghinei Apostolova în calitate de candidat la alegerile din 20 mai curent.
De menționat că, în sesizarea depusă de președintele executiv al PUN, Anatol Șalaru, se arată că candidatul Apostolova a primit, pe 4 mai curent, 200 de mii de lei de la „Air Klassika” SRL pentru publicitate electorală, bani donați de un cetățean al Federației Ruse. Totodată, PUN a mai indicat și faptul că cetățeni străini ar face agitație electorală pentru Reghina Apostolova, inclusiv promovând concertul din Chișinău, anunțat pentru 12 mai de Partidul „Șor”, cu participarea mai multor artiști ruși.
Dina Roșca