Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice în Republica Moldova care se marcheaza anual la 1 octombrie, Biroul Naţional de Statistică a prezentat informaţia privind situaţia vârstnicilor în anul 2017.
În mediul urban predomină vârstnicii de pînă la 69 ani, iar în mediul rural sunt înregistrate ponderi mai mari ale vârstnicilor din grupe de vârstă de 70 ani și mai mult comparativ cu mediul urban. Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în creştere continuă. În anul 2017, coeficientul de îmbătrânire al populaţiei a înregistrat o majorare comparativ cu anul precedent cu 0,5 puncte procentuale, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrânire demografică. Procesul de îmbătrânire a populaţiei în mediul rural este mai avansat. Totodată, există o tendinţă constantă de convergenţă a nivelurilor de îmbătrânire din mediul rural şi urban. În anul 2016, pentru prima dată, coeficientul de îmbătrînire din mediul urban l-a depășit pe cel din mediul rural, această tendință continuînd și în anul 2017. Dacă la naștere raportul dintre bărbați și femei în anul 2017 a fost de 106 băieți la 100 fete, atunci pentru persoanele de 60 ani și peste acest raport se micșorează de aproape 1,6 ori, constituind 67 bărbați la 100 femei.
Vârstnicii din mediul urban şi femeile vârstnice au durata vieții mai mare. În prezent, durata medie a vieţii femeilor ce au atins vârsta de 60 ani constituie 20,5 ani, iar a bărbaţilor -16,4 ani, diferenţa fiind de 4,1 ani. Speranţa de viaţă la vârstnicii din mediul urban este mai mare cu 2,6 ani decât la cei din mediul rural, fiind respectiv de 20,3 şi 17,7 ani.
Mortalitatea la bărbații vârstnici o depășește pe cea a femeilor. Principalele cauze ale mortalităţii vârstnicilor sunt bolile aparatului circulator (68,7% din totalul decedaţilor din această grupă de vârstă), tumorile maligne (14,9%) şi bolile aparatului digestiv (6,2%). Această tendință se observă atât la bărbați cât și la femei. „Supramortalitatea masculină” este înregistrată în toate clasele principale de deces.
În anul 2017 se observă o scădere a nivelului mortalităţii persoanelor în etate. La 1000 persoane în vârstă de 60 ani şi peste, revin în medie circa 45 persoane decedate, mortalitatea vârstnicilor fiind mai mare în mediul rural (52 decedaţi la 1000 locuitori faţă de 36 decedaţi în mediul urban) şi în cazul bărbaţilor (53 decedaţi la 1000 locuitori faţă de 40 decedaţi pentru femeile de vârsta respectivă).
Dina Roșca