Primăria oraşului Sângerei a organizat audieri publice asupra proiectului bugetului pentru anul 2018. Evenimentul a avut loc în sala de conferinţe a instituţiei publice la care au participat: consilieri locali, şefii de departamente şi de instituţii, de întreprinderi muncipale, funcţionari publici, cetăţenii informaţi din timp şi interesaţi în a participa şi a spijini prin sugestiile lor proiectul bugetului. În total circa 60 de persoane au fost prezente, scrie ecoul.md.
Primarul Gheorghe Brașovschi a găsit de cuviinţă să amintească regulile procedurale pentru desfăşurarea audierilor şi a motivat participanţii să fie activi în expunerea sugestiilor şi propunerilor asupra proiectului bugetului. Edilul a adus la cunoştinţă că audierile sunt asistate de Cristina Rabei, reprezentanta Institutului de Dezvoltare Urbană care în parteneriat cu Marea Britanie oferă sprijin în planificarea şi executarea bugetelor locale. Contabila şefă Rodica Cojocaru a prezentat proictul bugetului pentru anul viitor, sinteza indicatorilor generali şi sursele de finanţare ale primărie pentru anul care vine.
Proiectul bugetului poartă în sine un deficit bugetar de 400 mii lei, şi-a exprimat îngrijorarea cetăţeanul Octavian Banaru, şeful Direcţiei Finanţe Publice Locale, a dorit să cunoască din ce resurse va fi acoperit acest dificit, încât bugetul să fie echilibrat. Multe sugestii au parvenit şi din partea consilierului local Vitalie Tabarcea, s-au implicat în audieri ceilalţi consilieri prezenţi, Arcadie Covalov, Tudor Tutunaru, dar şi cetăţeni simpli. Aceştea de la urmă au solicitat ca prin proiectul bugetului pentru anul viitor să se ofere finanţare pentru iluminarea stradală a sectorului de la autogara veche către centrul oraşului: „Este un sector foarte vulnerabil şi dezastruos pentru mamele cu copii în braţe, în drum spre grădiniţă sau chiar deplasarea copiilor cu cărucior sau pur şi simplu pe jos.”
După cum a fost informat publicul prezent la audierile publice, proiectul bugetului primăriei oraşului pentru anul viitor, va fi examinat şi reexaminat în cadrul comisiilor de specialitate,cât şi cel puţin de două ori, în cadrul şedinţei Consiliului orăşenesc. Vor fi luate în calcul toate propunerile şi sugestiile care au fost expuse în cadrul audierilor sau înscrise în formularul pentru propuneri şi sugestii care au fost oferite fiecărui participant la audierea publică.
Dina Roșca