Viceminiștrii Vasile Marina și Cristina Boaghi s-au deplasat în raioanele Drochia și respectiv Șoldănești, unde au avut mai multe întruniri cu managerii instituțiilor preșcolare și preuniversitare, primarii localităților, profesorii dar și elevii. În cadrul întrunirilor s-a discutat despre subiectele de actualitate referitoare la sistemul de învățământ din regiune, potrivit unui comunicat de presă.
Viceministru Vasile Marina a răspuns la un șir de întrebări legate de lipsa cadrelor didactice, salarizării profesorilor, dar și alte probleme precum și despre noul proiect al Nomenclatorului domeniilor de formare în învățământul superior care a stârnit o serie de polemici în ultimul timp.
Directorii de școli au menționat că în trei ani nu se reușește realizarea stagiilor de practică, mai mult aceștia au afirmat că trebuie să se pună accentul pe specialitățile predate de profesori.
”Din păcate cei mai mulți elevi de la treapta liceală optează pentru profilul umanist. Astfel, 70% din elevi aleg să își continue studiile la profilul umanist, iar lipsa de cadre didactice care să cunoască științe exacte predispun și la apariția acestui fenomen”, a conchis viceministrul.
Potrivit acestuia interesul scăzut față de matematică şi ştiinţele exacte poate fi cauzat de mai mulți factori precum: conţinutul curriculei, modul de predare, competenţa cadrelor didactice etc. Ulterior Vasile Marina a vizitat câteva instituții de învățământ din Drochia.
În cadrul vizitei în raionul Șoldănești, viceministrul Cristina Boaghi a vorbit despre măsurile întreprinse de Ministerul Educației de atragere a tinerilor la specialitățile pedagogice și menținerea tinerilor specialiști în sistem, salarizarea cadrelor didactice în baza performanțelor, dar și alte aspecte.
Printre problemele expuse de către cetățeni în cadrul întrunirii au fost necesitatea reparațiilor instituțiilor de învățământ, motivarea tinerilor specialiști de a rămâne în sistem, salarizarea angajaților din sistem.
Cristina Boaghi a menționat că mai multe școli și grădinițe din țară urmează a fi renovate cu ajutorul proiectelor din fondurile europene şi a altor parteneri.
În Șoldănești sunt peste 53 de instituții de învățământ unde își fac studiile peste aproximativ 7000 de elevi.
Vizitele de lucru în cele trei raioane ale țării fac parte din acțiunile prevăzute în vederea executării Hotărârii Guvernului nr. 78 din 12.02.2010 „Privind stabilirea zilei de audiență și de întâlnire a membrilor Guvernului și a conducătorilor autorităților administrative centrale cu cetățenii”.
Elena Ivanov