În urma aplicării de către Secția Cultură și Turism a Consiliului Raional Criuleni la bursa de călătorie, susținută financiar de IREX Moldova, Proiectul Național „Novateca”, în perioada 22 – 25 noiembrie un grup de bibliotecari din raionul Criuleni au beneficiat de o vizită de studiu în bibliotecile publice din județul Argeș, România.
Potrivit Consiliului raional Criuleni, au fost vizitate biblioteca județeană „Dinicu Golescu” din orașul Pitești, biblioteca orășenească din Mioveni și Biblioteca comunei Domnești. Scopul vizitei – experiențe și bune practici ale bibliotecilor din România în cadrul proiectului Biblionet, preluate și implementate în bibliotecile publice din raionul Criuleni în cadrul proiectului Novateca.
Despre parteneriatele cu APL, alte instituții și agenți economici ne-a vorbit directorul bibliotecii județene, dl Octavian Mihail Sachelarie. „Biblioteca nu trebuie să fie nici de dreapta nici de stânga, de aceea am reușit să ne păstrăm credibilitatea în fața utilizatorilor” spunea domnia sa, iar dna Mihaela Voinicu, director adjunct, ne-a relatat despre experiențele și bunele practici ale bibliotecii județene în cadrul proiectelor Biblionet și Europe Direct Arges.
De către bibliotecarii din raion, au fost remarcate seriile de activități pentru micii utilizatori comasate într-un program de divertisment „Bibliofest Junior”, care includ acțiuni cum ar fi: Piruete în culori; Bătălia cărților; Biblioteca în vacanță; Orașul citește; Divertisment cu personaje, etc. Serviciile noi „Bătălia cărților” și „Bibliotec A ltfel” au impresionat și cu siguranță, în urma acestei vizite, vor fi implementate în bibliotecile publice din raionul Criuleni. Deasemenea, în parteneriat cu instituțiile școlare, bibliotecile publice din raion ar putea să desfășoare un șir de activități extrașcolare cum ar fi: Enter la bibliotecă; Cine a citit mai mult recunoaște mai ușor; Cântăm și ne distrăm la karaoke show; Evitați plagiatul; Meșteșuguri uitate -caligrafia; Diversitate, excursie prin Europa.
A impresionat mult și sediul bibliotecii județene, care este o clădire nouă, construită în 2003, cu un spațiu total de 5000 m2. Beneficiari ai acestui spațiu modern sunt peste 11 000 de vizitatori anual, care au la dispoziție un fond de 450 000 de documente și sunt deserviți de un colectiv de 80 de persoane, care formează o echipă puternică, profesionistă și care țin cont de cerințele utilizatorului modern.