O şcoală europeană şi în Şoldăneşti. Acum vreo cinci ani, copiii, părinţii şi profesorii îşi doreau un proces de învăţământ ca în Europa. Graţie reformelor din domeniu şi proiectelor implimentate visele lor încep a prinde contur. Acum numai contează că elevii parcurg o distanţă mai mare din cauza comasării şcolilor din localitatea lor. Elevii s-au obişnuit să se trezească mai devreme şi să vină zilnic la o „şcoală mai bună”. Pentru asta li s-au creat şi condiţii.
Din banii europenilor copiii sunt transportaţi cu autocare noi şi confortabile iar instituţia de învăţământ este dotată cu toate cele necesare pentru studii de calitate. Orice început e dificil. Nu le-a fost uşor nici profesorilor şi nici părinţilor. Cu cele mai mari probleme, însă, s-au confruntat copiii. Reformele Ministerului Educaţiei au venit ca o furtună peste elevii de la sate. Peste noapte, aceştia s-au pomenit în situaţia că trebuie să meargă la zeci de km pentru a face carte. Şcolile din localitatea lor au fost optimizate s-au închise. Părinţii erau nemulţumiţi de situaţia creată. Asta şi pentru că la moment, transportarea elevilor la şcolile de circumscripţie nu era la nivelul aşteptat.
Inițial, ministerul de resort repartizase raionului Șoldănești doar trei autobuze. Asta era insuficient pentru transportarea la timp a elevilor din raion. Pentru a evita întârzierea copiilor la lecţii, direcția raională de învățământ a antrenat în transportarea elevilor unităţi de transport, oferit de agenții economici din teritoriu. Administrația raionului alocase şi bani pentru reparaţia drumurilor locale. Efortul a fost apreciat de şoferi, dar era insuficient. Deseori se întâmpla ca elevii să nu ajungă la școala de circumscripție. Şoferii dădeau vina pe autobuze, care se defectau pe motiv că sunt depășite tehnic.
O altă problemă era şi faptul că numărul copiilor era mult mai mare, decât erau scaune în autobuz. De aşa experienţă au avut parte elevii din satele Şipca, Zohorna şi Receşti din raionul Şoldăneşti. Cei peste 50 de elevi se plângeau că vin înghesuiţi la şcolile de circumscripţie din apropiere. Ei insistau că şoferul era de vină. Acesta n-ar fi avut grijă de autocar şi făcea o singură cursă în loc de două, prevăzute în contract.
Graţie suportului financiar, oferit de guvernul României, țară membră a Uniunii Europene, direcţia de învăţământ a achiziţionat două autocare noi. Acestea au și fost puse în funcţiune. După cum ne-a informat Gheorghe Dandara, șeful direcției raionale învățământ, unul din aceste autobuze circulă spre satul Dobrușa de la Zahorna și Recești. Celălalt autobuz, transportă elevii de la Șipca spre orașul Șoldănești.
Din cele relatate de administrația gimnaziului Dobrușa, actualmente autobusul circulă cu regularitate, respectând întocmai graficul de deplasare. Au recunoscut și copiii din Șipca și Zahorna că în prezent vin la școlile de circumscripție în condiții mult mai bune, simțindu-se comod. Elevii ştiu că schimbările produse se fac pentru a beneficia de învăţământ de tip european. La şcoală, ei au învăţat că prin aşa metamorfoze au trecut şi semenii lor din alte ţări, cum ar fi România, care deja face parte din UE.
La şcolile de circumscripţie, copiii din instituţiile comasate pentru prima oară au văzut, cum arată şi se studiază într-un laborator de fizică sau chimie. S-au bucurat de noile condiții şi cei cărora le place sportul. La gimnaziile şi liceiele unde vin sunt săli de sport spaţioase, echipamentul necesar, vestiare și cabine de duş. În şcoala anterioară, din lipsa spaţiului, elevii erau nevoiţi să facă orele de educaţie fizică pe hol sau sub cerul liber.
După atâtea frământări, actualmente, lucrurile par a se fi aşezat.
Sursa: impulstv.com