Vor cetățenii președinte ales de popor? Vor mai puțini deputați în Parlament? Vor ca președintele, dacă nu le-a satisfăcut așteptările, să poată fi demis tot de popor? Vor ca orice deputat să fie lipsit de imunitate, astfel ca oricînd să poată fi tras la răspundere pentru faptele-i nedemne?
Răspunsul, probabil, îl vom afla mai tîrziu. Deocamdată, Platforma Civică ”Demnitate și Adevăr” a purces la colectarea semnăturilor pentru inițierea unui referendum în acest sens.
Dacă vor reuși să acumuleze 20 mii de semnături din cel puțin jumătate din raioanele Republicii Moldova și dacă aceste semnături vor fi validate de către Comisia Electorală Centrală, am putea avea un referendum, unde fiecare își va putea expune poziția.
A trecut deja o lună de la inițierea procedurii de acumulare a semnăturilor. Ce avem la ziua de azi?
UNGHENI
Reacția oamenilor este pozitivă
”La moment, avem colectate aproximativ 8000 de semnături. Asta, timp de o lună”, ne-a spus
Gheorghe Petic, reprezentantul Platformei ”Demnitate și Adevăr” în raionul Ungheni. Deși susține că reacția oamenilor este una pozitivă, dînsul a recunoscut că și-ar dori mai multă mobilizare. Poate că de vină e timpul răcoros de afară? În plus, îngrijorează faptul că tinerii sînt pasivi. ” Dacă e să facem o statistică, doritorii care semnează sînt de la 30 de ani în sus. E chiar o problemă această indiferență a tinerilor cu vîrsta pînă la 25 de ani”, a remarcat Gheorghe Petic. Totuși, există și multe motive de satisfacție. Potrivit dînsului, pînă la ora actuală, nu au fost semnalate piedici sau ”probleme ieșite din parametrii legali”. Cetățenii sînt informați. ”Eu am fost prin sate și am stabilit că oamenii acolo sînt informați, mai ceva ca cei de la oraș. Ei vor să-și aleagă președintele prin vot direct, o spun cu siguranță și fătră exagerare”, a declarat, la final, sursa citată.
CĂLĂRAȘI
Cetățenii sînt rău informați
Leon Arapan, voluntar și simpantizant al Platformei Civice ”Demnitate de Adevăr”, a subliniat că nu a întîlnit încă persoane care să nu dorească să semneze pentru un referendum, în cadrul căruia să decidă cum să-și aleagă președintele . ”Din păcate, cetățenii sînt rău informați. O parte dintre ei nici nu vor să se informeze. În plus, din cauza frigului, nu am reușit să instalăm un cort la Călărași”, a menționat dînsul cu referire la problemele cu care se confruntă. Totuși, timp de două săptămîni, s-a reușit colectarea a peste 1500 de semnături doar în orașul Călărași. Sînt colectate semnături și prin sate, doar că e nevoie de mai mulți voluntari.
E regretabil faptul că și la Călărași tinerii nu prea dau dovadă de activism civic, susține Leon Arapan. ”Iată, am în față o listă cu semnături. Ultimele zece personae care au semnat au o vîrstă de peste 50 de ani”, a specificat dînsul, menționînd că nu-și poate explica de ce tinerii nu se implică.
NISPORENI
Nu vor ceda
”La început, nu prea veneau oamenii să semneze pentru organizarea referendumului. Cerșeam noi semnaturi la fiecare casă. Acum, însă, se aduc unul pe altul, se mobilizează”, a menționat, chiar din start, Victor Ulinici, reprezentantul Platformei ”Demnitate și Adevăr” din Nisporeni. Dînsul și-a exprimat satisfacția pentru această schimbare, care a făcut ca, timp de o lună, să fie colectate deja peste 3000 de semnături pro referendum. A fost instalat și un cort în centrul orașului, unde vin oamenii ca să semneze. ”Din păcate, mulți cetățeni nu prea sînt informați, vin neavînd idee despre ce e vorba. Alții, simpatizanți ai Partidului Democrat, vin cu pretenții, încearcă să facă scandal. Sigur, după ce au luat pe undeva un pahar de vin. Eu am stat 90 de zile în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Am stat cu tata și fiul meu, pentru a cere dreptate. Acum, cînd avem șansa să schimbăm situația, nu trebuie să cedăm. Și nu cedăm”, a mai spus Victor Ulinici.
Sursa: expresul.com