Seceta din primăvara, vara anului 2015 a produs pierderi importante, asta în situaţia în care culturile sunt serios afectate, iar rezerve de umiditate în sol practic nu există. Lipsa de precipitații și temperaturile ridicate au afectat atât culturile de toamnă, cât și pe cele de primăvară. Îngrijorați de situația creată sunt nu doar fermierii, dar și organele administrației publice locale.
Luni, data de 17 iulie în sala de ședințe a Consiliul Raional Soroca a avut loc o întâlnire a fermierilor cu Președintele Raionului Soroca, La discuție au participat deputatul în Parlamentul R. Moldova d-na Elena Bodnarenco și secretarul interimar al Consiliului Raional Soroca dna Zabrian Stela, șeful Direcției Agricultură Serghei Slutu.
.- Anul acesta am fost afectați că n-am avut ploi la vreme, a plouat puțin tot anul în jur de 40 de mm, ceea ce este insuficient pentru culturile din primul grup. Culturile de grupa a doua sunt în stare normală, dar dacă în decurs de 10 zile nu va ploua, nu ştiu ce-o să fie”, afirmă Iurii Graur, agricultor, satul Vădeni.
O informaţie concretă asupra consecinţelor arşiţei şi a măsurilor întreprinse pentru atenuarea stării de lucruri a prezentat-o Serghei Slutu, șef Direcția Agricultură, Soroca. Potrivit specialiștilor deficitul de apă din sol este de până la 80 de litri pe metru pătrat. Astfel, porumbul, floarea-soarelui și sfecla de zahăr au intrat deja în faza de ofilire, scrie soroca.md.
Mihai Mîțu, Președintele Raionului Soroca, a menţionat necesitatea evaluării corecte a situaţiei în fiecare localitate şi gospodărie în parte. În special, în opinia Președintelui, este important de acordat ajutorul necesar producătorilor , care îngrijesc terenuri mici, şi, deci, au de suferit cel mai mult de pe urma secetei.