Angajații făbrici de conserve ”Ecovit” din Ungheni, au ieșit la protest. S-a întîmplat pe 13 octombrie. Circa 40 de muncitori, înarmați cu pancarde, și-au exprimat indignarea pentru faptul că nu au mai primit salarii de cîteva luni și există riscul ca fabrica să fie închisă.
”Am ieșit aici ca să nu să se închidă fabrica. Avem copii și trebuie crescuți. După cum e guvernarea la noi… Lor nu le pasă de omul de rînd. Asta e principala problemă în toată țara. Se vede cu ochii liber”, spune Mihai Sinica, șofer la întreprindere. ”E tragică situația. Aici, la fabrică, avem mulți angajați cu vîrsta aproape de pensionare sau deja pensionari. Am hotărît că trebuie să spunem cu glas tare ceea ce ne frămîntă. Poate ne vor auzi și pe noi acolo, sus. Nu i-am votat pe cei de la conducere, ca să-și umple buzunarele. Vrem să rezolve problemele noastre. Noi vrem să trăim la noi în țară și să nu plecăm peste hotare, vrem să cîștigăm un ban aici. De ce i-am ales? Ca ei să facă legi pentru popor, nu contra poporului! Sperăm să fim ajutați să îmbunătățim starea fabricii și să nu o închidem”, a adăugat și Ion Puiu, tehnician.
Un alt angajat, Ilie Babin, ne-a spus, indignat: ”Nu ne-au dat salariile de mult timp. Iată, acum, am primit pentru luna iulie un avans de 850 de lei. Ce să faci cu acești bani?”. După o mică pauză, a continuat: ”Nu prea văd eu mari schimbări după acest protest. Ce o să fac mai departe? Idee nu am”.
Alături de protestatari s-a aflat, în acea zi, și Rodica Lupu, președinta Sindicatelor din agricultură și industria de prelucrare ”Agroindsind” Ungheni. Dînsa i-a îndemnat pe oameni să-și ceară mai insistent drepturile, să ceară statului mai multă implicare. ”Vocea dumneavoastră trebuie să fie auzită, fiindcă întrebările dumneavoastră sînt strîns legate de întrebările economice din toată țara. Atunci cînd nu este de lucru, este paralizată și protecția socială a fiecăruia dintre noi. În ultimul timp, vedem că iau amploare protestele. E posibilă și o explozie socială. De aceea e nevoie ca vocea socială să fie auzită”, li s-a adresat dînsa celor prezenți la protest. Rodica Lupu s-a referit și la concurența neloială între fabrici. În acest caz, statul ar trebui să se implice pentru a coordona activitatea fabricilor în Moldova, astfel ca oamenii să aibă și în continuare locuri de muncă. ”Dacă nu putem vorbi, la momentul actual, despre crearea unor noi locuri de muncă, măcar să le păstrăm pe cele existente”, a făcut o remarcă președinta sindicatului.
”Vă susținem, pentru că sînteți locuitori ai orașului Ungheni. Dar nu susținem ideea de a ieși și a bloca drumurile sau a paraliza viața orașului”, a avertizat viceprimarul de Ungheni, Petru Langa, menționînd că pentru proteste există forme legale, de care trebuie să se țină cont.
Lozincile folosite de către protestatari au fost: ”Nu corupției!”, ”Nu escrocilor și afaceriștilor!”, ”Eu sînt contra închiderii fabricii!”.
Sursa: expresul.com