Ministerul Culturii, Programul Novateca și Biblioteca Națională pentru Copii “Ion Creangă” au organizat ieri, 6 septembrie, Conferința de Orientare START pentru bibliotecile pentru copii incluse în rețeaua Novateca. La conferință, care va avea loc și pe data de 8 septembrie, au fost invitați să participe bibliotecarii, primarii, șefii direcțiilor de cultură ale raioanelor selectate pentru această rundă.
Prezentă la deschiderea conferinței, ministrul Culturii Monica Babuc a salutat prezența numeroasă la acest eveniment remarcabil organizat în cadrul Programului Novateca, unul foarte popular în țară. În mesajul său, oficialul a remarcat că, datorită acestui Program, 758 de biblioteci din Republica Moldova au fost modernizate cu tehnică de calcul specială, iar personalul acestor biblioteci a fost formată în cadrul a celor 35 de centre de excelență deschise în toate raioanele din țară. „Vorbim despre o revoluție în activitatea bibliotecilor din Republica Moldova, susținută de eforturile partenerilor noștri ai Programului Novateca, de eforturile Ministerului Culturii în vederea aprobării noii redacții a Legii bibliotecilor care va da un nou suflu bibliotecilor și de o nouă etapă specială dedicată bibliotecilor pentru copii”, a notat ministrul Culturii. “Este extraordinar ca, sub tutela Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” să fie atrasă o atenție deosebită celor care lucrează nemijlocit cu cei mai plastici cititori – copiii, cei care suportă cel mai bine influența cărții și impactul oamenilor din bibliotecă care vin să le dea frumosul și necesarul acestor copii”, a mai menționat Monica Babuc. Ministrul Culturii a indemnat autoritățile locale, direcțiile raionale de cultură să se pătrundă în continuare tot mai mult de importanța bibliotecilor, impactul acestora asupra comunităților, a copiilor în special, și să contribuie într-o manieră hotărâtoare ca acest proiect să aibă o derulare continuă.
Conferințele START au drept scop familiarizarea reprezentanților din cele 22 de raioane selectate cu obiectivele și cerințele programului Novateca, aspectele logistice ale dotării cu echipament a bibliotecilor și oportunitățile de dezvoltare profesională pentru bibliotecari. În această rundă de selectare, 56 de biblioteci pentru copii vor fi echipate cu peste 150 de tablete, 16 calculatoare și echipament de rețea pentru a facilita accesul publicului, în mod gratuit, la internet și resursele online, iar peste 50 de bibliotecari vor beneficia de instruiri în domeniile tehnologii informaționale și servicii moderne de bibliotecă, destinate copiilor.
Programul Novateca este implementat de organizația IREX Moldova, cu sprijinul Fundației Bill și Melinda Gates, al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și al Ministerul Culturii și are scopul de a transforma peste 1000 de biblioteci publice din Republica Moldova în centre comunitare vibrante și pline de viață, unde cetățenii Republicii Moldova vor putea beneficia de acces gratuit la tehnologii moderne și servicii de bibliotecă proprii necesităților locale, sub îndrumarea bibliotecarilor bine-instruiți și a altor parteneri comunitari.
Începînd cu luna iunie 2016, fiecare a doua bibliotecă publică din Moldova este dotată cu calculatoare și bibliotecarul a beneficiat de instruiri. În total, 758 de biblioteci publice din Moldova au fost dotate cu peste 2700 de calculatoare în valoare totală de 3 mln dolari SUA. În cadrul celor 35 Centre de excelență, mai mult de 850 de bibliotecari din întreaga țară au fost instruiți în domeniile IT, creare de servicii noi de bibliotecă, concepte de bibliotecă modernă, raportare online a staticilor de bibliotecă, scriere de istorii de succes, scriere proiecte, creare parteneriate, advocacy, relații publice, etc. Drept rezultat, numărul vizitatorilor în bibliotecile din rețeaua Novateca s-a mărit de 4, 5 ori, de la aproximativ 55 mii de utilizatori la 190 de mii.
Dina Roșca