De ani buni, primăria satului Cetireni se tot luptă cu primăria orașului Ungheni. Cauza? Un lot de opt hectare, care ar aparține satului Cetireni și pe care Primăria Ungheni a amenajat gunoiștea orașului.
Datorie de… un milion
Potrivit primarului de Cetireni, Ana Dicusar, pentru utilizarea terenului respectiv, primăria orașului Ungheni ar fi datoare primăriei Cetireni cu… un milion de lei. ”Avem deciziile Consiliului local privind plata de arendă a lotului respectiv… Deja de mulți ani, din 2008, de când este înregistrată propritatea în folosul administrației publice locale. La momentul actual, așteptăm hotărârea judecății. Sper că, în timpul apropiat, va fi luată o decizie”, susține dânsa, după care face o remarcă: ”Locuitorii din Cetireni nu depozitează gunoiul acolo, fiindcă ne este interzis. De aici și a pornit conflictul și supărarea noastră”.
Ultima discuție la acest subiect a reprezentanților primăriei Cetireni cu cei ai primăriei Ungheni a avut loc chiar săptămâna trecută. S-a încercat găsirea unor soluții pentru aplanarea conflictului. Ana Dicusar ne-a spus că Primăria orașului Ungheni este conștientă de faptul că folosește un teren ce nu-i aparține.
Care e poziția Primăriei Ungheni?
”Atunci când s-a decis amplasarea gunoiștii acolo, responsabilii s-au condus de actele existente, încă de pe vremea Uniunii Sovietice. Apoi, totul s-a schimbat, s-a modificat Codul Funciar… Au apărut mai multe neclarități”, a explicat Eduard Balan, viceprimarul orașului Ungheni, după care menționat că nu este clar în ce bază primăria Cetireni cere acel milion de lei.
”Noi nu avem nici un fel de acte, nu avem contract de arendă cu administrația publică locală din Cetireni.
Destinația terenului nu este clară. Nu este clar nici care ar fi costul terenului respectiv, deoarece acesta este un teren extravilan, iar legislația nu prevede prețuri pentru ele. Deci, sunt încă multe chestii de clarificat”, a mai spus viceprimarul.
Locuitorii din Cetireni cu gunoiul la o margine de sat
Fiind întrebat dacă Primăria Ungheni interzice ca oamenii din Cetireni să transporte la gunoiștea orașului Ungheni gunoiul, Eduard Balan a explicat că toată lumea trebuie să aibă contract cu prestatoarea de servicii, întreprinderea AVE. Așa e firesc, iar cei din Cetireni nu pot fi o excepție.
”AVE Ungheni le-a propus serviciile sale și locuitorilor din Cetirenii, la aceleași prețuri ca la Ungheni, deși cheltuielile sunt mai mari pentru sate. Atunci ei nu au fost de acord să plătească. De aceea negocierile s-au stopat. Acum, oamenii depozitează gunoiul la o margine de sat. E o gunoiște neautorizată, care are un impact negativ asupra iazului din preajmă.
În anul 2015, doamna primar de Cetireni a apelat la noi, pentru a evacua gunoiul de la acea gunoiște. A fost evacuat tot gunoiul, fără să fie percepută vreo plată. Recent, iarăși au apelat cu aceeași solicitare și iarăși o să mergem”, afirmă viceprimarul.
Ce-i de făcut?
”Urmează ca inginerii cadastrali din cele două primării să facă evaluarea terenului, pentru a stabili costul lui. Apoi vom căuta o modalitate ca acel teren să intre în proprietatea Primăriei Ungheni”, a spus Eduard Balan.
Apropo, în aprilie trebuia să aibă loc procesul de judecată, dar ședința a fost anulată, pentru că cele două părți sunt în proces de discuții și împăcare.
Gunoiștea
Anual, la gunoiștea orașului Ungheni sunt transportate peste 15 mii de tone de gunoi. Potrivit administratoarei ÎM ”AVE-Ungheni”, Claudia Conihov, cantitatea de gunoi se mărește în lunile de primăvară, când oamenii fac curățenie. În ultimii doi ani, cantitatea de gunoi ce se evacuează rămâne constantă.
Sursa: expresul.com