Agenda întrunirii cu primarii localităților din raion, convocată la inițiativa dnei președinte Eleonora Graur, a conținut mai multe aspecte, ce necesitau să fie dezbătute în formatul respectiv.
”Avem mai multe întrebări, cred că și dumneavoastră aveți la noi, la șefii de direcții, secții ale Consiliului raional”, a menționat dna președinte, mai adăugând că republica traversează o perioadă complicată, timp în care sunt atestate nemulțumiri, dar și lucruri bune, solicitând primarilor să explice populației că problemele sunt rezolvate pas cu pas, iar țara merge pe o cale corectă de dezvoltare.
În continuare a vorbit dl Vitalie Cuiban, comisarul-adjunct al Inspectoratului de Poliție Rezina, venind și dumenalui cu o solicitare: în contextul evenimentelor preconizate pentru ziua de 6 septembrie în Piața Marii Adunări Naționale, să comunice IRP în cazul când au date referitoate la persoane sau grupuri de persoane, care intenționează să meargă în capitala țării cu alte intenții decât a protesta pașnic. ”Vreau să fiu înțeles corect – nu interzicem nimănui nimic, e dreptul constituțional al fiecăruia de a protesta”, a mai subliniat dl Cuiban.
Dumnealui a mulțumit primarului de Rezina, dl Simion Tatarov, pentru promptitudinea cu care a reacționat atunci când, într-o zi de odihnă, a fost necesară intervenția primăriei în transportarea unui cadavru neidentificat la morga din Orhei, dar și organizarea funeraliilor acestuia. ”Asemenea cazuri sunt de competența APL, noi doar dăm îndreptare și constatăm cauza decesului, stabilim identitatea persoanei, dar e îmbucurător când găsim limbaj comun și soluționăm problemele împreună”, a mai spus dl Cuiban.
Problemă pentru raion pe moment este și aflarea în concediu a medicului-legist, care deservește două raioane. S-a spuns că organele ierarhic superioare cunosc situația de la Rezina, dar, deocamdată, ea nu poate fi schimbată, din lipsă de medici.
Lipsă de specialiști se atestă și la IRP – aici 40% din funcțiile de șefi de post sunt vacante (7 din 21 cât prevăd statele de personal), iar completarea lor decurge foarte anevoios.
Dna Maria Florea, directorul Spitalului din Rezina, a confirmat că este făcută solicitare la ministerul de resort, mai atenționând că: ”Trebuie să-i păstrăm pe cei care-i avem, nu vin medicii în provincie”.
În continuare, dna Florea a vorbit despre donarea voluntară de sânge, spunând că sunt primării de unde nici un locuitor n-a donat sânge, solicitând susținerea adminstrației pblice locale de nivelul I. Astfel, dintre cei 410 de oameni, care au fost programați pentru donări voluntare de sânge, au făcut-o doar 46.
Dl Mihail Olari, primarul de Țareuca, a enunțat următoarea poziție: ”Polița de asigurare medicală costă bani grei, servciile medicale – al fel. Propunem ca donarea de sânge să fie contra bani, asta o spun și o doresc chiar donatorii”.
Dl Andrei Godoroja, vicepreședintele raionului în probleme de mediu și dezvoltare regională, a vorbit referitor la obligațiunile APL în domeniul securității alimentare și activitatea medicilor veterinari din teritoriu, solicitând de la persoanele responsabile detalii cu privire la conlucrarea Direcției Raionale pentru Siguranța Alimentelor (DRSA) cu administrațiile publice locale. În context, dl Vitalie Cuzuioc, șeful-adjunct al subdiviziunii respective, a spus că, pe moment, în raion avem 7 medici veterinari, foarte puțini. Dânșii sunt de liberă practică, iar statul le plătește doar pentru serviciile obligatorii, prestate la începutul anului. În rest – medicii veterinari își asigură de sine stătător venitul. Proprietarul de animale/păsări suportă costurile pentru chemarea medicului veterinar, pentru tratamentul lor. Date fiind veniturile modeste ale medicilor veterinari, unii dintre ei și-au exprimat intenția de a nu mai activa în domeniu, începând cu anul viitor.
S-a discutat mult și despre informarea APL, a cetățenilor referitoare la activitatea medicilor veterinari și serviciilor pe care le prestează ei, costurile acestora. ”Am fost în câteva primării, dar n-am văzut asemenea informație pe panourile informative. Aveți ședințe ale consiliilor locale, invitați-i pe specialiștii de DRSA să vă vorbească, să le vorbească oamenilor, care trebuie ajutați, că sunt foarte nemulțumiți”, a spus dl Godoroja.
Dna Eleonora Graur le-a solicitat angajaților DRSA să pună la dispoziția fiecărui primar toată informația pe care trebuie s-o cunoască autoritățile locale și cetățenii în domeniul aflat în discuție.
În continuare, dl Andrei Godoroja le-a solicitat primarilor să fie cu ochii pe procesul de achitare a plății pentru arenda terenurilor agricole, încheierea noilor contracte de arendă la expirarea celor vechi, îndemnându-i să se adreseze conducerii raionului atunci când au probleme și se confruntă cu diferite obstacole în calea soluționării lor. ”Oameni buni, adresați-vă! În două luni de când sunt în funcție, mi s-au adresat doar câțiva primari. O să rog să-mi prezentați câte o notă informativă despre problemele comunității, tentativele de soluționare a lor și obstacolele întâmpinate. Asta pentru ca să ne implicăm și să vă ajutăm acolo unde ține de competența noastră”, a mai menționat dl Godoroja.
Dl Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului în probleme juridico-sociale, a vorbit despre executarea bugetului pe parcursul a 8 luni ale anului curent. ”La data de 1 septembrie, bugetul raionului la venituri era executat în proporție de 83,8 la sută. Cauzele neexecutării sunt două: îndeplinirea planului la veniturile proprii (la data respectivă doar 13 primării și Consiliul raional le aveau îndeplinite) și transferurile de la Bugetul de Stat, care nu au fost făcute sută la sută. Aceste transferuri sunt de două feluri – cu destinație generală (nici o primărie n-a primit 100% aceste transferuri) și destinație specială (doar 5 primării – Cuizăuca, Mateuți, Păpăuți, Solonceni și Țareuca le-au primit integral, în cazul celorlalte primării mărimea lor variază de la 80% la 90 și ceva).
Ce ne așteaptă în continuare? Când se finanțează autoritățile publice de la Bugetul de Stat, se ține cont de 2 momente – nivelul de încasare a veniturilor și soldurile pe care le aveți la cont la data repartizării transferurilor. Cei care nu au nimic sunt finanțați prioritar – parcă nu e logic, dar asta e situația. Dacă primăriile au de primit de la 50 la 80 de mii de lei, apoi Consiliul raional – 7 milioane. E foarte mult.
Prepronderent vom face cheltuieli pentru salarizare și achitarea serviciilor. În rest – vom cheltui în dependență de nivelul încasării veniturilor”, a spus dl Mușinschi.
Fondurile pentru reparația drumurilor, repartizate prin hotărâre de guvern din Fondul rutier, cel mai priobali, vor fi alocate în anul următor. Cei care au efectuat lucrări trebuie să prezinte întreg pachetul de documente administrației raionului, apoi, potrivit dnei Eleonra Graur, ”vom face o scrisoare în adresa Ministerului Finanțelor pentru a identifica o cale de soluționare”.
În continuare, dl Ion Rusnac, specialist principal în Secția Construcții, Gospodărie Comunală și Drumuri, le-a vorbit primarilor despre pregătirea sferei sociale și a economiei raionului pentru activitate în perioada toamnă-iarnă și supravegherea tehnică/exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze a obiectivelor de menire socială, oferindu-le modelele tuturor documentelor de care trebuie să dispună în acest sens.
Înregistarrea bunurilor imobile din primării a constituit următoarea temă de discuție din agendă, la care s-au referit atât dl Alexandru Ucrainciuc, șeful Serviciului Arhitectură, Relații Funciare și Cadastru, cât și dna Eleonora Graur. Vorba e că, în urma unui control efectuat în raion, Curtea de Conturi a depistat mai multe bunuri imobile neînregistrate în primăriile noastre. Ulterior, în scopul lichidării acestor neajunsuri, Consiliul raional a alocat fiecărei primării suma necesară pentru înregistrare la OTC, dar până la moment, în 9 primării (Ignăței, Ghiduleni, Pripiceni-Răzeși, Țareuca, Horodiște, Sârcova, Otac, Cogâlniceni, Trifești) procedura n-a fost finalizată. Primarii au fost atenționați să urgenteze de înregistrarea bunurilor, ca să nu apară noi probleme.
Dna Lilia Lazari, șeful Direcției Învățământ, Tineret, Sport, i-a rugat pe primari să găsească posibilități ca să procure măcar câte un calculator în grădinițe. Nu e un moft al cuiva, e un imperativ al timpului.
Dna Lazari a mai solicitat și o conlucrare mai eficientă între primării și instituțiile de învățământ din teritoriu. ”Avem un scop comun – creșterea și educarea copiilor localităților noastre”, zicea dumneaei, sugerându-le primarilor ca să identifice posibilități de alimentare, inițial, a tuturor elevilor din familiile socialmente-vulnerabile, iar ulterior – a tuturor elevilor din treapta gimnazială.
Dl Radu Lupu, angajat al Serviciului Proiectare și Asistență Investițională, le-a distribuit primarilor formulare ale cererii de finanțare în cadrul diferitor proiecte. ”Soldul disponibil al primăriilor, dar și al Consiliului raional sunt altele decât au fost până acum și pentru a soluționa problemele localităților este necesar să accesați proiecte. Conectați poșta electronică în fiecare primărie, să vă găsim când avem nevoie de informații”, le-a spus în context primarilor dna președinte. Iar dl Lupu a suplimentat prin a spune că serviciul pe care-l reprezintă are nevoie de o bază de date a necesităților localităților, ca atunci când apar posibilități de aplicare la proiecte, să se izbutească depunerea în termene a dosarului.
Primarii care doresc ca localitățile să le fie incluse în planul de gazificare pentru anul 2016 au fost rugați să depună cât mai urgent oferta respectivă.
Dna președinte al raionului le-a mulțumit primarilor care au fost receptivi și s-au încadrat în concursul primarilor, desfășurat în cadrul Festivalului Național al Cântecului haiducesc ”Trec anii haiducului”, desfășurat recent în raion. ”Ați venit cu echipe, organizați, susținând inițiativele frumoase ale administrației raionului, vă mulțumesc celor care au participat”, a menționat dna Graur. Totodată, dumneaei i-a îndemnat pe primari să se includă în campania de colectare a ajutoarelor pentru familia Burlacu din Lipceni, care, în urma unui incendiu devastator, a rămas fără casă și bunuri. În flăcările incendiului au suferit și trei copilași, care necesită tratament și îngrijiri îndelungate, costisitoare.
A vorbit și dl Veaceslav Grosu, inspector al Inspectoratului principal de Stat pentru supravegherea obiectelor industriale periculoase. Dumnealui le-a dat numerele de telefon, la care primarii îl pot solicita în diferite aspecte privind utilizarea gazelor naturale – 022 22-35-33 și 060066141.
Pe final, președintele raionului a anunțat despre reluarea zilelor de audiență în teritoriu. A doua zi dimineața urma să se meargă în primăria Horodiște, despre celelalte vizite primarii localităților vor fi anunțați în prealabil, ca să aibă timp să-i anunțe pe locuitori.
Elena Ivanov