Restaurată anul trecut, Cetatea Soroca, a avut ca vizitatori miercuri, 30 martie 2016, un grup de deținuți aflați în custodia Penitenciarului nr.6 – Soroca.
Ghidați de Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, deținuții au fost captivați de nenumăratele povești despreţară, războaie, domnitori și despre atracţiile turistice din preajmă.
Potrivit DIP, aceștia au făcut turul monumentului istoric unic în arhitectura construcţiilor defensive ale Moldovei medievale, care, după ce a fost complet restaurat rămîne a fi cel mai atrăgător obiect turistic din oraş.
Prezent la mica escapadă istorică, directorul interimar al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Alexandru PÎNZARI, a subliniat importanța acestei vizite prin faptul că persoanele din detenție fiind private de libertate nu sunt private și de posibilitatea de a admira monumentele istorice, arta și adevăratele tezaure ale neamului. Prin astfel de ieșiri, ne propunem să contribuim la resocializarea persoanelor din detenție dar și la educația cultural-spirituală a acestora, a menționat în cadrul excursiei Alexandru PÎNZARI.
„Cetatea Sorocii este un monument de valoare națională, cu o arhitectură unică. Este singura cetate care ne-a mai rămas. Este foarte importantă, pentru că prezintă o educație civică, patriotică și o mîndrie de țară. Ea insuflă și acum încredere. Pentru o educație corectă a deținuților, sunt binevenite excursiile în locurile cu valoare istorică și culturală din țară”, a accentuat Nicolae Bulat, ghidul Cetății.
Menționăm că, în cadrul Festivalului Medieval Internațional „Renașterea legendelor: Zilele Cetății”, desfășurat anul trecut, deținuții aflați în instituția de detenție din Soroca și-au expus lucrările din propria creaţie la expoziția organizată în Cetate.
Evenimentul se înscrie în paleta largă de activități cultural-educative desfășurate în Penitenciarul din Soroca, însă o excursie în afara instituției de detenție este organizată pentru prima dată, aceasta fiind o ocazie în plus pentru persoanele private de libertate de a se reintegra în societate, dar şi de a cunoaște istoria neamului.
Elena Ivanov