Recent, la Rezina, s-a format un nou grup de tineri voluntari, care pot să îndeplinească chiar şi lucrări destul de grele. Ca la început, echipa este mică – din doar trei tineri, însă toți consolidați de intenția frumoasă de a ajuta bătrânii singuratici şi neputincioși.
Facem cunoştinţă cu Vadim Racu, Gheorghe Bencheci şi Andrei Bordian, care s-au implicat voluntar la recoltarea cartofilor, cositul buruianului şi chiar schimbarea acoperişului. Inițial, Vadim și cu Andrei au postat pe reţelele de socializare anunţul că ar avea nevoie de câţiva voluntari, care să ajute la schimbarea acoperişului de pe un acaret din gospodăria bătrânului Grigore Negdara din Saharna.. Au fost contactaţi doar de Gheorghe Bencheci, elev în clasa a XII-ea la liceul „Alexandru cel Bun” din oraşul Rezina. Astfel echipa s-a mărit cu cel de-al treilea voluntar.
Deşi erau doar în trei, le era mai greu, dar totuşi au reuşit. Iată ce a postat Andrei Bordian pe reţelele de socializare după finisarea lucrării. „Ziua de astăzi n-am s-o uit niciodată! Posibil suntem primii voluntari care sunt gata să schimbe chiar şi acoperişuri. A fost atât de greu, dar totuşi, ne-a reuşit! Suntem mândri de fapta noastră! Pe Moş Grigore ba-l vedeam cu zâmbetul pe faţă, ba cu lacrimi, dar şi tare bucuros ne-a spus că pe aşa băieţi n-o să-i uite niciodată. Iar seara, am trecut pe la Nistru să ne spălăm, să tragem un gât de aer curat, că tare mult praf am înghiţit în timpul lucrului. Demult nu m-am simţit atât de obosit, dar se merită să jertfim pentru acţiunile noastre de voluntariat. Nu ne oprim aici, avem deja planuri pentru timpul apropiat! Faptele bune trebuie să continuie!”, a scris Andrei.
Cu siguranţă acea zi n-o va uita nici Gheorghe Bencheci, fiind prima lui implicare într-o acţiune de voluntariat: „Nu regret că am ales să petrec timpul în aşa mod. Nu a fost uşor, dar am reuşit să facem ceea ce ne-am pus în plan. Nici oboseala nu a putut alunga emoţiile pozitive de pe urma faptei noastre şi vorbele calde ale lui moş Grigore”, a mărturisit Gheorghe.
Pe scurt despre moș Grigore
Moş Grigore Negdara are 77 de ani din Saharna, invalid de gradul II. Viaţa bătrânului s-a transformat într-un adevărat coşmar încă din anul 1998. Pentru că nu a curăţat soba la timp, s-a produs un mare incendiu care i-a ars casa în întregime. Iar în ultimii ani a suportat şi două intervenţii chirurgicale. În casă circulă curenţii de aer, iar amprentele incendiului sunt prea bine vizibile şi până astăzi. Din cauza ploilor, peretele din spatele casei a căzut cu totul şi în locul lui moșul a pus nişte crengi, iar podul casei stă gata să cadă în orice moment. Moş Grigore supravieţuieşte din pensie şi are trei capre pe care cu greu le mai poate îngriji. Aşa că de mâncat are, şi bani să achite cei 6 sau 16 lei pentru energia electrică tot are. Însă are nevoie de mult ajutor prin gospodărie.
Intenții de viitor
Potrivit paginii web a Consiliului raional, tinerii îşi propun să mărească echipa de voluntari, iar acţiunile de ajutorare a bătrânilor cu siguranţă vor continua. Vadim Racu, care este şi elev în clasa a XII-ea la liceul moldo-rus din Rezina, doreşte chiar să înfiinţeze un ONG, să scrie proiecte, iar cel mai ambiţios scop este să deschidă în satul Saharna un centru de zi pentru bătrâni. Pentru atingerea scopului, toate cele necesare Vadim le-a învăţat teoretic în această vară, în cadrul proiectului „Orientarea vieţii”.