Luni , 21 martie, Ministrul Mediului Valeriu Munteanu a efectuat o vizită de lucru la sudul Republicii Moldova, în cadrul căreia a avut o întrevedere și cu Primarul orașului Cahul Nicolae Dandiș.
Reprezentantul autorității publice locale a scos în discuție principalele probleme din domeniul mediului cu care se confruntă orașul, printre care aprovizionarea cu apă potabilă a locuitorilor, construcția sistemelor de canalizare și stațiilor de epurare, gestionarea eficientă a deșeurilor menajere, administrarea și exploatarea durabilă a bazinelor acvatice artificiale și naturale, precum și dezvoltarea tehnologiilor verzi.
În cadrul discuțiilor Ministrul Valeriu Munteanu și Primarul Nicolae Dandiș au abordat problemele ce țin de concesionarea zăcământului de apă minerală naturală „Cahul” sub aspectul lansării unui proiect de Hotărîre a Guvernului, Ministerului Mediului fiindui atribuit rolul de a exercita în numele Guvernului funcţiile de concedent, care va asigura desfăşurarea transparentă a unui concurs privind selectarea concesionarului şi va încheia contractul de concesiune.
Ministrul a informat Primarul despre stipulările proiectului de hotărîre ”Cu privire la aprobarea concesionării zăcămîntului de apă minerală naturală „Cahul”, care a fost elaborat în scopul executării prevederilor alin.1), lit.a), art. 16 din Codul subsolului nr.3-XVI din 02 februarie 2009 și alin.(1) lit.a), b), e) art.7 din Legea nr.534-XIII din 13 iulie 1995 cu privire la concesiuni.
Proiectul menționat a fost elaborat drept urmare a implementării de către Agenția de Dezvoltare Regională Sud a proiectului ”Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat”.
Ministrul Valeriu Munteanu: ” Proiectul „Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat” este un proiect social și implementarea lui va contribui atât la dezvoltarea infrastructurii de agrement turistic în Regiunea de Dezvoltare Sud, în vederea creşterii economice durabile şi echilibrate a Regiunii prin reabilitarea şi promovarea zonei de odihnă şi agrement „Lacul Sărat” din oraşul Cahul, cât și la integrarea zonei în circuite turistice naţionale şi internaţionale. Ministerul Mediului consideră oportună aprobarea unui asemenea proiect de Hotărîre a Guvernului, ca măsura necesară pentru soluționarea problemei privind menținerea nivelului apei în lac și, în ultimă instanță, crearea zonei de odihnă și agrement la sudul republicii”.
NOTĂ: Proiectul ”Reabilitarea zonei de odihnă și agrement Lacul Sărat”, acceptat spre finanţare în anul 2011, prevede dezvoltarea infrastructurii de agrement turistic în Regiunea de Dezvoltare Sud, în vederea creșterii economice durabile și echilibrate a Regiunii prin reabilitarea și promovarea zonei de odihnă și agrement „Lacul Sărat” din oraşul Cahul. Costul proiectului este de 9327,63 mii lei, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională.
Lacul Sărat de la Cahul este cunoscut datorită apelor sale minerale cu proprietăţi curative deosebite. Zona acestui lac, cât şi cea adiacentă, oferă caracteristici unice naturale cu posibilităţi de reabilitare şi tratament a unui număr însemnat de maladii ale aparatului locomotor, sistemului nervos central, sistemului sanguin, etc.
Unica soluție de menținere a nivelului apei în lac este alimentarea lui din zăcământul de apă minerală naturală „Cahul”.
Zăcămîntul „Cahul” cu rezervele de apă minerală naturală cu efect curativ evaluate în volum de 945 m3/24 de ore, atribuite la categoriile B+C1 se propune de a fi atribuit înfolosință pe un termen de 10 ani. După anul 2027 se va proceda la reevaluarea rezervelor și aprobarea lor de către Comisia de stat pentru rezervele de substanţe minerale utile de importanță națională.